Infertilitatea poate afecta bărbații. Află din acest articol informații despre infertilitatea la bărbați și care sunt alimentele ce pot contribui la creșterea cantității spermei.
- Cauzele infertilității masculine
- Alimente care cresc cantitatea spermei
- Suplimente pentru bărbați
- Situații în care trebuie să consulți medicul
Cauzele infertilității masculine
Circa unul din șapte cupluri este infertil, ceea ce înseamnă că partenerii nu au reușit să conceapă un copil, deși au avut frecvent relații intime neprotejate timp de un an sau mai mult. Infertilitatea la bărbați are cel puțin un rol parțial în până la jumătate dintre aceste cazuri. [1]
Infertilitatea masculină poate fi cauzată de producția redusă de spermă, caracteristicile spermatozoizilor din lichidul seminal sunt incompatibile cu fecundarea. Afecțiunile, rănile, accidentările, problemele cronice de sănătate, alegerile ce țin de stilul de viață și alți factori ar putea contribui, de asemenea, la infertilitatea masculină [1].
Alimente care cresc cantitatea de spermatozoizi
Nutriția poate influența, negativ sau pozitiv, calitatea spermatozoizilor, iar acest efect depinde atât de aspectele cantitative și calitative ale dietei, precum conținutul caloric al fiecărui macronutrient (carbohidrați, proteine și grăsimi), cât și de profilele specifice ale acizilor grași, carbohidraților și proteinelor [2].
Cele cu zinc
Zincul este un mineral esențial care se găsește în cantități mari în alimentele de proveniență animală, cum sunt carnea de pește, ouăle și fructele de mare. Aportul îndeajuns de mare de zinc este unul dintre elementele esențiale în fertilitatea la bărbați [3].
Cele cu vitaminele C și D
Un studiu realizat pe bărbați infertili a arătat că administrarea suplimentelor de vitamina C de 1.000 mg, de două ori pe zi, până la două luni, a crescut cu 92% motilitatea spermatozoizilor, iar cantitatea acestora, cu mai mult de 100% [3].
Vitamina D poate fi importantă pentru fertilitatea la bărbați și femei. Este un alt nutrient care ar putea crește nivelurile de testosteron. Un studiu observațional a arătat că bărbații cu deficiență de vitamina D sunt mai predispuși la a avea niveluri scăzute de testosteron [3].
Cele bogate în antioxidanți
Consumul unei cantități ridicate de alimente bogate în antioxidanți, de exemplu, de nuci, pare să avantajeze fertilitatea [3]. Dieta mediteraneană este bogată în antioxidanți. Spre deosebire de dieta “vestică” (Western Diet), dieta mediteraneană, care este unul dintre cele mai sănătoase tipare alimentare, are beneficii evidente pentru sănătate, inclusiv în ceea ce privește parametrii calității spermei [4].
Această dietă este caracterizată de consumul unei cantități mari de leguminoase, cereale, fructe, legume, consumul moderat de pește și vin, și consumul redus de produse lactate și carne; uleiul de măsline este sursa principală a grăsimilor adăugate. Astfel, dieta mediteraneană este bogată în acizi grași nesaturați, fibre și antioxidanți, și scăzută în grăsimi saturate [4].
Produse brevetate pentru bărbați
Unele produse brevetate care sunt special concepute pentru bărbați pot fi de ajutor în lupta contra infertilității acestora. PROfertil® este o formulă special creată care îmbunătăţeşte calitatea spermei şi, în consecinţă, fertilitatea bărbaţilor care doresc să aibă copii.
STUDIU ADN, 2019
Reducerea fragmentării ADN-ului la nivelul spematozoizilor (in %) după 3 luni de administrare a PROFERTIL®
Rezultatele indică faptul că PROFERTIL® poate:
reduce semnificativ fragmentarea ADN-ului comparativ cu grupul de control
rata de sarcină 28,06% in grupul PROFERTIL® vs 16,31% în grupul de control.
STUDIU ADN, 2014
Îmbunătățirea calității materialului seminal evaluată prin testarea capacității de legare a spermatozoizilor la acidul hialuronic (SHBA) după 3 luni de administrare PROFERTIL®
PROfertil® este un aliment destinat unor scopuri medicale speciale. Vă rugăm să consultaţi medicul înainte de prima administrare sau în cazul modificării instrucţiunilor de utilizare recomandate. Aliment incomplet nutrițional, nu este adecvat utilizării ca singura sursă de alimentație. Pentru informații suplimentare citiți cu atenție prospectul și informațiile de pe ambalaj.
Rezultatele indică faptul că PROFERTIL® poate:
- mări posibilitatea de concepție și sarcină cu succes
- ajuta în prevenirea avorturilor spontane repetate [5]
- avea un efect pozitiv asupra dezvoltării embrionare [6]
- crește șansele concepției cu succes prin ART [5] [6]
Situații în care trebuie să consulți medicul
Consultă medicul dacă nu ai reușit să concepi un copil după ce ai întreținut timp de un an relații intime neprotejate, sau, mai curând, dacă te confrunți cu oricare dintre următoarele situații:
- Probleme cu erecția sau cu ejacularea, libidoul scăzut ori alte probleme ce țin de funcția sexuală;
- Durere, disconfort, o umflătură sau inflamație în zona testiculară;
- Un istoric al afecțiunilor testiculelor, prostatei sau de natură sexuală;
- O operație la nivelul zonei inghinale, testiculelor, penisului sau scrotului;
- Un partener cu vârsta de peste 35 de ani [1].
Ia în calcul informațiile pe care ți le-am oferit în acest material și adoptă un stil de viață sănătos. Nu ezita să ceri ajutorul unui specialist dacă te regăsești în situațiile prezentate anterior și te confrunți cu dificultatea de a avea copii.
Referințe:
- “Male Infertility.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 13 Apr. 2021, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/male-infertility/symptoms-causes/syc-20374773. Accessed 3 May 2022.
- Ferramosca, Alessandra, and Vincenzo Zara. “Diet and Male Fertility: The Impact of Nutrients and Antioxidants on Sperm Energetic Metabolism.” International Journal of Molecular Sciences, MDPI, 25 Feb. 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8910394/. Accessed 3 May 2022.
- BSc, Atli Arnarson. “10 Ways to Boost Male Fertility.” Healthline, Healthline Media, 18 May 2020, www.healthline.com/health/boost-male-fertility-sperm-count. Accessed 3 May 2022.
- Ferramosca, Alessandra, and Vincenzo Zara. “Diet and Male Fertility: The Impact of Nutrients and Antioxidants on Sperm Energetic Metabolism.” International Journal of Molecular Sciences, MDPI, 25 Feb. 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8910394/. Accessed 3 May 2022. Aitken RJ and Koppers AJ. Apoptosis and DNA damage in human spermatozoa. Asian J Andrology 2011; 13,36–42. Wong WY et al. Male factor subfertility: possible causes and the impact of nutritional factors. Fertil Steril 2000; 73:435-442.