Care este legătura între vârstă și fertilitatea la bărbați: Ce trebuie să știi?

Infertilitatea este o problemă cu care se confruntă nu doar femeile, ci și bărbații [1]. Îți prezentăm, în continuare, informații cu privire la ceea ce trebuie să știi despre vârsta și fertilitatea masculină.

CUPRINS:

Fertilitatea bărbaților este afectată de vârstă?

Scăderea fertilității masculine este progresivă, cu o accelerare a procesului începând cu pragul de 40 de ani [2].

Cu toate că vârsta înaintată joacă un rol mult mai important în creșterea riscului de infertilitate în rândul femeilor, cuplurile în care bărbatul are 40 de ani sau mai mult sunt predispuse într-o măsură mai ridicată să întâmpine dificultăți în a concepe un copil [1].

De asemenea, procentul fertilității bărbaților cu vârsta sub 30 de ani a scăzut cu 15% la nivel mondial [3].

Un studiu realizat pe 9168 de cazuri, ce a implicat bărbați cu vârste cuprinse între 20 și 77 de ani, în cadrul Laboratorului de Andrologie și Reproducere din Cordoba, Argentina, pe parcursul a zece ani (1995 – 2004), a arătat o reducere semnificativă a volumului de lichid seminal, precum și a numărului de spermatozoizi, motilității, viabilității și morfologiei normale a acestora și o diminuare a nivelurilor alfa-glucozidazei și fructozei în funcție de vârstă [3].

Ce modificări se produc în timp?

Spermatozoizii bărbaților în vârstă sunt mai predispuși la anormalități genetice față de cei ai bărbaților tineri. Cu cât vârsta este mai înaintată, cu atât pacientul poate întâmpina mai multe dificultăți în a își lăsa partenera însărcinată, iar riscul de pierdere a sarcinii cu care se poate confrunta partenera sa poate fi ridicat, indiferent de vârsta pe care o are [2].

Acest lucru nu înseamnă că bărbatul nu poate procrea la 40 de ani și la vârstă mai înaintată, ci îi va fi puțin mai dificil decât în perioadele anterioare din viața sa [2].

Ce alți factori pun în pericol fertilitatea la bărbați?

Iată care sunt alți factori ce cresc dificultatea bărbaților de a putea concepe un copil:

  • Kilogramele în plus sau obezitatea, fumatul, consumul excesiv de alcool, de substanțe interzise.
  • Expunerea la testosteron. Acest lucru poate avea loc atunci când medicul prescrie injecții cu testosteron, implanturi sau geluri topice pentru nivel scăzut de testosteron.
  • Expunerea frecventă la radiații, la teste sau temperaturi ridicate, așa cum se poate întâmpla în cazul bărbaților care se află în scaun cu rotile sau care urmează tratamente ce implică des sauna ori utilizarea căzii cu hidromasaj.
  • Expunerea la factori de mediu toxici, inclusiv la pesticide, plumb, cadmiu sau mercur [2].

Când este cazul să apelezi la un medic?

Apelează la un specialist în fertilitate dacă ai încercat fără succes să concepi un copil. Iată în ce situații este cazul să mergi la un consult de specialitate:

  • Dacă ai sub 35 de ani și ai încercat timp de un an să concepi;
  • Dacă ai peste 35 de ani și ai încercat timp de șase luni să concepi.

Membrii cuplurilor diagnosticați cu afecțiuni genetice, sau cuplurile care s-au confruntat cu numeroase avorturi spontane, ar trebui să consulte medicul de familie sau un specialist în fertilitate [2].

Încearcă produse brevetate

Produse brevetate

Produsele brevetate care sunt create special pentru a încuraja fertilitatea la bărbați îți pot fi de ajutor.

PROfertil® este o formulă special creată care îmbunătăţeşte calitatea spermei şi, în consecinţă, fertilitatea bărbaţilor care doresc să aibă copii.

Rezultatele unui studiu asupra ADN-ului spermatozoizilor, realizat în 2014, ce a urmărit îmbunătățirea calității materialului seminal evaluată prin testul de legare SHBA după trei luni de administrare PROFERTIL®, au arătat că acest produs poate:

  • mări posibilitatea de concepție și sarcină cu succes;
  • ajuta în prevenirea avorturilor spontane repetate;
  • avea un efect pozitiv asupra dezvoltării embrionare;
  • crește șansele concepției cu succes prin ART.

Schimbă-ți stilul de viață

Te invităm să citești în continuare despre ceea ce poți face pentru a îți mări șansele de a avea un copil.

Fă exerciții fizice

Pe lângă faptul că sunt benefice pentru starea generală de sănătate, exercițiile fizice făcute cu regularitate pot stimula nivelul de testosteron și pot îmbunătăți fertilitatea. Studiile arată că bărbații care fac frecvent exerciții fizice au niveluri mai mari de testosteron și o calitate mai bună a spermei decât cei inactivi [4].

Crește aportul de vitamina C

Probabil ai auzit că vitamina C poate îmbunătăți sistemul imunitar. Unele studii indică faptul că suplimentele cu antioxidanți, cum sunt cele cu vitamina C, ar putea îmbunătăți fertilitatea. Stresul oxidativ are loc atunci când tipurile de oxigen reactiv ating niveluri ce pun în pericol organismul.

Acest fapt se petrece în momentul în care mecanismele de apărare ale corpului sunt suprasolicitate din cauza afecțiunilor, vârstei înaintate, a stilului de viață nesănătos și a factorilor de mediu poluanți [4].

Redu stresul

Stresul poate reduce satisfacerea din punct de vedere sexual și ar putea dăuna fertilității tale. Cercetătorii sunt de părere că hormonul cortizol ar putea explica parțial aceste efecte adverse ale stresului [4].

Perioadele îndelungate de stres cresc nivelul de cortizol, ceea ce are efecte negative asupra testosteronului. Când nivelul de cortizol este ridicat, cel al testosteronului tinde să scadă [4].

În vreme ce anxietatea severă provocată de factori necunoscuți poate fi tratată, de regulă, cu medicamente, formele ușoare de stres pot fi diminuate cu ajutorul tehnicilor de relaxare [4].

Gestionarea stresului se poate realiza simplu, de exemplu, printr-o plimbare în natură, meditație, exerciții fizice sau timp petrecut cu prietenii [4].

Așadar, există o legătură între vârstă și fertilitatea bărbaților, dar totodată sunt și soluții la care poți recurge pentru a îți putea crește șansele de a concepe un copil. Printre acestea se află produse brevetate, cum este PROFERTIL®, și adoptarea unui stil de viață sănătos.

Consultă un medic dacă te afli într-una dintre situațiile prezentate în acest articol sau în cazul în care dorești clarificări punctuale legate fertilitate. Numai medicul este în măsură să îți ofere ajutor specializat, în funcție de particularitățile tale.

PROfertil® este un aliment destinat unor scopuri medicale speciale. Vă rugăm să consultaţi medicul înainte de prima administrare sau în cazul modificării instrucţiunilor de utilizare recomandate. Aliment incomplet nutrițional, nu este adecvat utilizării ca singura sursă de alimentație. Pentru informații suplimentare citiți cu atenție prospectul și informațiile de pe ambalaj.
Referințe:

  1. “Infertility.” Centers for Disease Control and Prevention, Centers for Disease Control and Prevention, 1 Mar. 2022, www.cdc.gov/reproductivehealth/infertility/index.htm.
    Accessed 19 May 2022.
  2. Watson, Stephanie. “Age and Fertility: What to Know in Your 20s, 30s, and 40s.” Healthline, Healthline Media, 19 Sept. 2018, www.healthline.com/health/pregnancy/best-age-to-get-pregnant#male-fertility. Accessed 19 May 2022.
  3. Kumar, Naina, and Amit Kant Singh. “Trends of Male Factor Infertility, an Important Cause of Infertility: A Review of Literature.” Journal of Human Reproductive Sciences, Medknow Publications & Media Pvt Ltd, 2015, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4691969/#ref12.
    Accessed 19 May 2022.
  4. BSc, Atli Arnarson. “10 Ways to Boost Male Fertility.” Healthline, Healthline Media, 18 May 2020, www.healthline.com/health/boost-male-fertility-sperm-count.
    Accessed 19 May 2022.