Ce puteți face
în caz de infertilitate

Un șoc pentru multe femei și cupluri: diagnosticul de infertilitate

Ce puteți face în caz de infertilitate?

Dacă după un an de act sexual neprotejat, sarcina nu apare, prin definiție, se consideră că este o problemă de infertilitate. Aceasta poate avea cauze fizice și psihologice. Prin urmare, la început se va identifica cauza, astfel încât să poată fi inițiat un tratament țintit. Discuțiile analitice/de clarificare nu se limitează la medicul dvs. ginecolog, ci puteți vorbi și cu urologul sau andrologul dvs. Clinicile de fertilitate, specialiștii în medicina reproductivă și endocrinologii sunt, de asemenea, persoanele potrivite la care să apelați pentru diagnosticarea cauzei posibile.

Ca prim pas, ambii parteneri trebuie să evite fumatul și consumul regulat de alcool. Sportul moderat, dar regulat, ajută la dezvoltarea condiției fizice și poate reduce factorii de stres. Persoanele supraponderale trebuie să slăbească. IMC (indicele de masă corporală) ideal este între 19 și 25. Se recomandă un somn regulat și odihnitor, precum și momente zilnice de relaxare. De asemenea, ciclul menstrual trebuie monitorizat. În plus față de monitorizarea menstruației, se recomandă, în special, și evaluarea fertilității masculine prin spermogramă.

Ce rol joacă vârsta femeii în ceea ce privește infertilitatea?

Vârsta femeii nu influențează doar numărul de ovule, ci și calitatea acestora. În acest context, nu numai că modificările cromozomiale cresc odată cu vârsta, ci și numărul de avorturi spontane.

Reducerea ovulelor este un proces continuu și natural care începe la fătul de sex feminin încă din uter. La naștere, acesta se naște cu aproximativ un milion de ovule, iar acest număr se reduce la aproximativ jumătate la debutul menstruației. Rezerva de ovule continuă să se reducă pe măsură ce femeia înaintează în vârstă. Acest lucru explică de ce rezerva este redusă la aproximativ 25.000 la femeile în jur de 35 de ani și apoi se reduce la aproximativ 1.000 de foliculi ovarieni la debutul menopauzei. Șansa de a rămâne însărcinată nu mai este la fel de ridicată ca în tinerețe. Cu toate acestea, trebuie menționat faptul că rezerva de ovule poate varia foarte mult de la femeie la femeie.

Acidul folic este important, dar nu mai este suficient peste vârsta de 30 de ani.

Aportul de acid folic are un rol important în procesele de creștere și diviziune celulară. Un aport suficient de acest micronutrient este esențial pentru creșterea fătului și pentru țesutul nervos al acestuia (de exemplu, tubul neural). În condițiile planificării sarcinii, se va lua în considerare faptul că necesarul de acid folic este mai ridicat în timpul sarcinii și în faza premergătoare concepției (cu cel puțin 4 săptămâni înainte de concepție).
Deoarece nu numai numărul de ovule, ci și calitatea acestora scade și, invers, modificările cromozomiale și numărul de avorturi spontane cresc, administrarea doar a acidului folic la femeile cu vârsta de 30 de ani și peste nu este întotdeauna suficientă pentru a îndeplini dorința acestor femei de a avea copii.

De aceea, se recomandă pentru creșterea fertilității administrarea suplimentară de PROFERTIL® pentru femei din momentul apariției dorinței de a avea copii și până la debutul unei sarcini confirmate. PROFERTIL® pentru femei poate susține împlinirea dorinței de a avea un copil planificat datorită formulei sale de micronutrienți, formulă cu eficacitate dovedită prin studii clinice. PROFERTIL® pentru femei are un efect pozitiv asupra metabolismului, precum și asupra maturării ovulelor, ovulației și implantării ovulelor.

Calea spre a avea un copil planificat

Opțiunea de tratament, care poate duce la împlinirea dorinței de a avea copii, depinde în definitiv de cauză. Vârsta bărbatului și a femeii joacă un rol important, la fel ca și tipul de tulburare de fertilitate și durata perioadei în care au încercat fără succes să aibă copii.
O altă posibilitate este tratamentul hormonal. Orice hormon necesar poate fi luat sub formă de tablete sau poate fi chiar și injectabil. În cazul în care în ultimă instanță, soluția este inseminarea artificială, PROFERTIL® pentru femei poate fi luat și în calitate de adjuvant.

În contextul inseminării artificiale, trebuie făcută o distincție între următoarele:

  • Inseminarea artificială în uter este denumită inseminare
  • Fecundarea ovulelor în afara corpului prin fertilizarea in vitro, FIV, de ex. în cazul blocării trompelor uterine sau producerii de anticorpi împotriva spermatozoizilor
  • Injectarea unui spermatozoid într-un ovul, denumită „injectare intracitoplasmatică de spermatozoizi” (ICSI)
  • TESE/MESA – extragere microchirurgicală a spermei din testicul/epididim

În caz de fertilitate redusă, ca supliment la tratamentul FIV, PROFERTIL® pentru femei poate ajuta femeile la îndeplinirea dorinței de a avea copilul planificat mult așteptat.

Nu numai corpul fizic poate determina apariția unei tulburări de fertilitate

Factorii psihologici, care pot pune, de asemenea, presiune asupra relației, joacă frecvent un rol semnificativ. În acest caz, trebuie apelat la sprijin psihologic pentru ca partenerii să se poată elibera de stres și încordare, dar și pentru a consolida încrederea în propriul corp.

Partenerul masculin poate fi cauza neîmplinirii dorinței a avea copii în aproximativ 50% din cazuri. Până la urmă, dorința de a avea copii este una împărtășită.

În acest context, motilitatea spermatozoizilor, și anume capacitatea acestora de a se mișca, este un criteriu cheie. Dacă spermatozoizii sunt prea lenți, vor muri înainte de a ajunge la ovul. Dacă mai mult de 32% din spermatozoizi au motilitate progresivă, atunci motilitatea este normală.

Motilitatea este împărțită în trei categorii:

  • Deplasare înainte = motilitate progresivă (PR)
  • Deplasare pe loc (spermatozoizii care se mișcă în cerc) = motilitate neprogresivă
  • Fără mobilitate = Lipsă motilitate

Numărul/concentrația spermatozoizilor are și valoare diagnostică și prognostică.
Un alt aspect important pentru evaluarea fertilității este aspectul spermatozoizilor, și anume morfologia acestora. Morfologia este considerată normală, dacă mai mult de 4% din spermatozoizi au formă normală.

PROFERTlL® pentru bărbați sporește în mod demonstrabil fertilitatea masculină.

Studiile au arătat o îmbunătățire a tuturor parametrilor spermatozoizilor relevanți pentru sarcină.