Dorința de a avea copii
și sindromul ovarian polichistic (SOP)

Sindromul ovarian polichistic (SOP) este
o cauză frecventă de infertilitate.

Sindromul ovarian polichistic (SOP) poate fi deseori cauza imposibilității de a avea copii.

Sindromul ovarian polichistic (SOP) este o tulburare hormonală, în care, printre altele, femeile au un nivel crescut de hormon sexual masculin. În acest context se pot produce diverse tulburări funcționale ovariene și, frecvent, pot apărea și mici chisturi, ducând la apariția ovarelor polichistice.

Când se face referire la sindromul ovarian polichistic (SOP)?

Am menționat anterior diversele tulburări funcționale ale ovarelor și apariția de mici chisturi. De asemenea, trebuie menționat faptul că în acest caz menstruația are loc frecvent fără ovulație, este neregulată și se poate chiar opri.

  • Intervale lungi între ciclurile menstruale sau menstruație neregulată (oligomenoree) sau absentă (amenoree)
  • Niveluri crescute de hormoni sexuali masculini în sânge și/sau „masculinizarea” (hirsutism) pacientei
  • Numeroase chisturi pe ovare (ovare polichistice)

Din păcate, se poate întâmpla ca sindromul ovarian polichistic (SOP) să nu fie descoperit mult timp. Numai atunci când femeile consultă un medic (eventual chiar un specialist în medicina reproductivă) se pune și diagnosticul.

Opțiunile de tratament farmacologic includ și contraceptivele orale. Este de la sine înțeles că femeile care suferă cu SOP și care sunt nemulțumite de tratamentul cu contraceptive orale (anticoncepționale), vor căuta opțiuni alternative de tratament. În special când dorința de a avea copii apare mai târziu.

Ce cauze pot fi responsabile pentru sindromul ovarian polichistic (SOP)?

Cauzele exacte ale sindromului ovarian polichistic (SOP) nu sunt încă clare. Se presupune că poate fi vorba de ceva ereditar, pe de-o parte, și, pe de altă parte, cauza poate fi stilul de viață, cum ar fi lipsa exercițiilor fizice, supraponderabilitatea și dieta nesănătoasă.

Femeile cu sindrom ovarian polichistic (SOP) suferă de o tulburare hormonală. Pe de-o parte, hormonul luteinizant (LH, hormon luteal) este secretat în exces și, pe de altă parte, este limitată secreția hormonului foliculostimulant (FSH) de către glanda pituitară. Acest lucru are duce la creșterea producției de hormoni sexuali masculini (androgeni) de către ovare. Pacientele cu sindromul ovarian polichistic (SOP) nu îi pot converti în estrogeni, ceea ce duce la tulburări crescute ale ciclului menstrual.

În ceea ce privește pacientele afectate de acest sindrom, acestea pot ajunge să dezvolte diabet zaharat datorită rezistenței la insulină. Acest lucru intensifică și mai mult producția de androgeni.

Sindromul ovarian polichistic (SOP) poate provoca următoarele simptome:

Lipsa ovulației

Procesul de maturare al ovulului este afectat de nivelurile ridicate de androgeni. Acest lucru duce la formarea și reținerea mai multor ovule în ovar.

Absența ciclului menstrual

Poate provoca prelungirea menstruației sau absența acesteia.

Apariția părului corporal specific masculin (hirsutism)

Determină creșterea părului în zona bărbiei, obrajilor și pieptului.

Acnee, căderea părului și supraponderabilitate

Simptomele de mai sus pot fi o consecință a sindromului ovarian polichistic (SOP). De asemenea, există adesea și o legătură cu hipotiroidismul. Simptomele pot include oboseală, mâini reci și fertilitate redusă.

Infertilitate

Acest lucru este cauzat de lipsa maturizării ovulului și devine subiect de îngrijorare de îndată ce apare dorința de a avea copii. Înainte de asta, accentul cade mai mult pe partea cosmetică, cum ar fi pielea cu imperfecțiuni sau acneea.

Un studiu efectuat pe pacientele cu SOP la Spitalul Universitar din Viena a arătat că administrarea de PROFERTIL® pentru femei are ca rezultat o îmbunătățire a parametrilor hormonali tipici SOP. Acest lucru poate crește șansele unei sarcini reușite.

Ce consecințe pe termen lung pot apărea datorate sindromului ovarian polichistic (SOP)?

Tulburările hormonale pe termen lung pot duce la boli cardiovasculare, diabet zaharat și dislipidemie. Poate exista un risc crescut de cancer uterin. Din perspectiva acestor posibile consecințe, depistarea precoce și tratamentul sindromului ovarian polichistic (SOP) este mai mult decât de dorit.

Diagnosticarea sindromului ovarian polichistic (SOP):

De obicei, este diagnosticat atunci când se tratează incapacitatea de a avea copii. Observațiile proprii, precum îndesirea părului pe corp, supraponderalitatea și acneea pot fi o indicație. Ovarele mărite pot fi adesea detectate prin intermediul unei ecografii vaginale.

Analizele de sânge pentru determinarea anumitor valori hormonale poate oferi informații cu privire la existența sindromului ovarian polichistic (SOP).

În special, se pot determina următoarele valori:

  • Hormonul foliculostimulant – FSH
  • Hormonul luteinizant – LH
  • Testosteronul și testosteronul liber
  • Dehidroepiandrosteronul – DHEA
  • Androstenediona – ASD
  • Globulina care leagă hormonii sexuali
  • Estradiolul
  • Prolactina
  • Insulina, inclusiv prin testul oral de toleranță la glucoză (în caz de rezistență la insulină)
  • Test analog pentru dexametazonă și dexametazonă/GnRH

Cum poate fi tratat sindromul ovarian polichistic (SOP)?

Sindromul ovarian polichistic (SOP) este clasificat ca fiind incurabil. Cu toate acestea, simptomele pot fi ameliorate. Tratamentul depinde exact de simptomele prezente și dacă există dorința de a avea copii. PROFERTIL® pentru femei cu formula sa de micronutrienți cu eficacitate dovedită și-a demonstrat valoarea și în acest context.

Dacă nu există nicio dorință de a avea copii, în majoritatea cazurilor, se recomandă contraceptivele orale. Acestea suprimă producția de hormoni și astfel reglează ciclul menstrual. Pe lângă acest efect, anticoncepționalele au un efect pozitiv și asupra acneei și a părului excesiv de pe corp.

Dacă există o dorință de a avea copii, atunci PROFERTIL® pentru femei poate fi metoda preferată pentru a sprijini ovulația prin furnizarea țintită de micronutrienți și pentru a crește șansele de sarcină.

Femeile supraponderale pot resimți efecte pozitive de ameliorare a sindromului ovarian polichistic (SOP) prin pierderea în greutate. Se recomandă o dietă moderată, cu conținut scăzut de carbohidrați, cu multe legume, pește, carne și leguminoase, precum și grăsimi și fructe sănătoase. Dacă este posibil, se vor evita complet semipreparatele. Se recomandă un mic dejun bogat și hrănitor pentru a începe ziua.

De asemenea, se pot face mici incizii chirurgicale în ovar pentru a elimina o parte a foliculului. Procesul este cunoscut sub numele de „foraj ovarian”. În condiții ideale, se poate obține astfel ovulația. Alternativ, poate fi luată în considerare și inseminarea artificială sub formă de ICSI sau FIV plus PROFERTIL® pentru femei.

În plus, anumiți micronutrienți pot favoriza ovulația. În acest context, se face referire la PROFERTIL® pentru femei cu formula sa dovedită.