Există multe cauze cunoscute pentru imposibilitatea de a rămâne însărcinată, în ciuda actului sexual neprotejat. Una dintre aceste cauze poate fi lipsa ovulației, care este cunoscută în jargonul medical drept „anovulație”. Dacă lipsa ovulației este cauza, este bine de știut că PROFERTIL® pentru femei sprijină ovulația.
Ovulul este situat într-un folicul (folicul ovarian), iar dimensiunea maximă a foliculului va fi atinsă spre mijlocul ciclului menstrual. Apoi foliculul se va deschide, iar ovulul va fi eliberat împreună cu lichidul din interior. Acest proces reprezintă ovulația. Pasul următor după ovulație, implică transportarea ovulului prin trompele uterine în uter.
Prima jumătate a ciclului menstrual este dominată de estrogen. Acest hormon influențează maturarea ovulului în ovar. Ovulația din a 14-a zi a ciclului menstrual inițiază a doua jumătate a acestuia.
Ce este estradiolul?
Estradiolul este un hormon sexual produs, în principal, în cadrul foliculilor ovarieni.
Valorile de estradiol la femei sunt dependente de ciclul menstrual. Concentrația serică este de 25 până la 95 ng/l în prima jumătate a ciclului menstrual. În perioada de ovulație, valoarea se situează între 75 și 570 ng/l. Valoarea scade la 60 ng/l – 250 ng/l în a doua jumătate a ciclului. Valoarea scade sub 45 ng/l în postmenopauză.
Anovulația cronică, care este o tulburare a ciclului menstrual, fără ovulație, este considerată o cauză obișnuită pentru infertilitatea feminină. De asemenea, trebuie menționat faptul că lipsa ovulației este, de obicei, rezultatul unui dezechilibru hormonal. În cazul în care ovulația este foarte neregulată sau inexistentă, este posibil ca pacienta să sufere de sindromul ovarian polichistic (SOP). Dar, pentru stabilirea unui diagnostic, trebuie îndeplinite două dintre cele trei criterii Rotterdam.
Ce sunt de fapt tulburările menstruale?
Menstruația regulată este denumită și „eumenoree”. Abaterile se referă la tulburările de ciclu menstrual și influențează intensitatea menstruației sau intervalul dintre menstruații.
Modificările de interval se întâlnesc sub următoarele forme:
- Amenoree primară/secundară (prima menstruație nu a început/ciclurile menstruale lipsesc după ce au existat anterior)
- Oligomenoree (o perioadă mai mare de 35 de zile între două cicluri menstruale)
- Polimenoree (o perioadă mai mică de 25 de zile între două cicluri menstruale)
- Hipomenoree (menstruație slabă)
- Dismenoree (menstruație dureroasă/dureri menstruale)
- Menoragie (ciclu menstrual abundent și de lungă durată)
- Metroragie/sângerare intermenstruală (ciclu menstrual aciclic / în afara ciclului menstrual normal)
Calitatea slabă a ovulului drept cauză a ovulației neregulate sau a lipsei ovulației
În ceea ce privește furnizarea de substanțe nutritive pentru sporirea fertilității feminine, micronutrienții au un rol foarte important. Acest lucru este valabil mai ales în cazul sindromului ovarian polichistic (SOP). PROFERTIL® pentru femei poate răspunde la această nevoie, ajutând organismul să îmbunătățească calitatea ovulelor și să încurajeze ovulația.
Un studiu clinic efectuat la paciente cu SOP a demonstrat că PROFERTIL® pentru femei are ca rezultat armonizarea parametrilor hormonali specifici SOP (de exemplu, testosteronul) după o administrare de 3 luni.
Ce înseamnă sindromul ovarian polichistic (SOP):
Sindromul ovarian polichistic (SOP) este o boală care apare la vârsta fertilă. Este una dintre cele mai frecvente cauze ale imposibilității de a avea copii la femei. Cel mai probabil este intrerupt procesul de maturizare al ovulelor.
Conform criteriilor Rotterdam, simptomele caracteristice SOP includ:
- Tulburări cronice ale ciclului menstrual, în special oligomenoree (menstruații mai lungi) sau amenoree (absența completă a perioadei menstruale) cu lipsa ovulației (anovulație)
- Hormon sexual masculin în exces (hiperandrogenism) cu posibila dezvoltare a părului facial la femei, căderea părului de pe scalp și acnee
- Formarea de chisturi multiple pe ovare
Următoarele puncte pot indica SOP:
- Dorință neîmplinită de a avea copii
- Valori crescute ale trigliceridelor
- Dereglarea metabolismului zahărului (rezistența la insulină), până la diabet
- Hipertensiune arterială (tensiune arterială ridicată)
- Nivel crescut de hormon anti-Müllerian (AMH)
Opțiuni de terapie pentru SOP
Sindromul ovarian polichistic (SOP) poate fi ameliorat prin terapiile potrivite și, adesea, printr-o schimbare a stilului de viață, ce include și o eventuală pierdere în greutate necesară. Exercițiile fizice regulate sunt importante, deoarece pot stabiliza echilibrul hormonal, precum și metabolismul zahărului.
În cazul sindromului ovarian polichistic (SOP) și a dorinței de a avea copii, tratamentul poate fi adaptat în consecință, dacă este necesar. În acest context, trebuie menționat din nou că formula PROFERTIL® pentru femei, dovedită prin studii, oferă sprijin țintit pentru tratarea tulburărilor de ciclu menstrual. O altă opțiune pot fi medicamentele de stimulare ovariană. Un studiu clinic* a confirmat că PROFERTIL® pentru femei contribuie în mod demonstrabil la refacerea echilibrului hormonal la pacienții cu SOP.
În plus, PROFERTIL® pentru femei pregătește în mod optim organismul pentru sarcină, printr-o combinație atent selectată de micronutrienți.
Un studiu clinic* a confirmat că PROFERTIL® pentru femei contribuie în mod demonstrabil la refacerea echilibrului hormonal la pacienții cu SOP. În plus, PROFERTIL® pentru femei pregătește în mod optim organismul pentru sarcină, printr-o combinație atent selectată de micronutrienți.
*Hager M, Nouri K, Imhof M, Egarter C, Ott J. The impact of a standardized micronutrient supplementation on PCOS-typical parameters: a randomized controlled trial. Arch Gynecol Obstet. 2019
Ce altceva poate cauza o tulburare a ciclului menstrual?
Cauze organice
- Fibroame sau polipi
- Endometrioză (chisturi și inflamații, de exemplu, a ovarelor)
- Hiperplazia endometrială (creșterea excesivă a mucoasei uterine)
- Cancer uterin
Cauze hormonale
- Lipsa ovulației (anovulația)
- Niveluri ridicate de prolactină (prolactina stimulează producția de lapte la nivelul sânilor)
- Creșterea producției de estrogen (estrogen = hormon sexual feminini)
- Sindromul ovarian polichistic (SOP)
- Disfuncții tiroidiene
Tulburări de coagulare a sângelui
- Trombocitopenie (număr de trombocite din sânge prea scăzut)
- Creșterea fibrinolizei (grad de separare a fibrinei ridicat; fibrină = proteină cu rol în coagularea sângelui)
- Boala Von Willebrand (boală de coagulare a sângelui)
Medicamente ce afectează ciclul menstrual
Estrogeni, heparină, cumarină, tamoxifen
Alți factori:
- Stresul psihologic
- Diverse boli generale
- Obiceiuri alimentare proaste
- Practicarea sporturilor competitive
- Dispozitivul intrauterin (DIU) și anticoncepționalele orale
Cum este diagnosticată o tulburare de ciclu menstrual?
În urma unei anamneze detaliate, se exclud, în primul rând, cauzele organice. Un calendar pe mai multe luni poate fi de ajutor. Aceasta trebuie să documenteze frecvența și intensitatea menstruației. Aceste date trebuie completate cu un examen ginecologic cu ecografie. Analizele de laborator oferă informații despre eventualele tulburări hormonale.
Ce se poate face pentru o tulburare a ciclului menstrual diagnosticată?
În acest caz, susținerea ovulației, îmbunătățirea calității ovulelor sau creșterea numărului de ovule mature sunt esențiale. De asemenea, reglarea echilibrului hormonal (de exemplu, scăderea nivelului crescut de testosteron) este importantă. Compoziția dovedită prin studii a PROFERTIL® pentru femei poate îmbunătăți condițiile pentru un ciclu menstrual regulat.
De ce PROFERTIL® pentru femei?
În ciuda actului sexual regulat neprotejat, aproximativ 15% dintre cupluri, involuntar, nu pot să aibă copii. Cauza este aproximativ împărțită în mod egal între parteneri, și anume între „factorul feminin” și „factor masculin”. De asemenea, poate exista o combinație a ambilor factori.
Cert este că multe femei sau cupluri cu vârste de peste 30 sau chiar 40 de ani își doresc să aibă copii. Cu toate acestea, calitatea ovulelor este deja scăzută, iar menstruația poate fi neregulată. Tulburările de ciclu menstrual sunt mai frecvente. Fertilitatea scade cu vârsta.
Administrarea de PROFERTIL® pentru femei poate ajuta în astfel de cazuri. Formula sa cu micronutrienți dovedită prin studii sprijină în mod demonstrabil fertilitatea feminină.