Totul despre fertilitate – perioada fertilă, ovulație, când poți rămâne însărcinată

În România, unu din patru cupluri care își dorește un copil nu poate obține sarcina pe cale naturală, deși a încercat cel puțin un an. Aceasta este concluzia tristă a unui studiu realizat de Asociaţia pentru Reproducere Umană din România în anul 2018.

Desigur, țara noastră nu este o excepție, infertilitatea fiind o problemă tot mai frecventă la nivel mondial, însă în România tinerii care vor să devină părinți se confruntă și cu alte provocări: venituri mai modeste, lipsa accesului la analize și tratamente de specialitate care să fie gratuite sau decontate.

Cuprins:

  1. Ce este fertilitatea?
  2. Fertilitatea la femei
  3. Perioada de ovulație
  4. Când poți rămâne însărcinată?
  5. Fertilitatea la bărbați

Acest articol este menit să-i ajute cu toate informațiile necesare, astfel încât să înțeleagă mai bine care sunt cauzele infertilității și ce tratamente există în acest moment.

Ce este fertilitatea?

Fertilitatea reprezintă capacitatea unei persoane de a produce urmași pe cale naturală. În acest context, o sarcină este normal să apară după cel mult 12 luni de încercări, prin contact sexual regulat și neprotejat. Dacă a trecut deja un an și femeia nu a rămas însărcinată, ea poate fi considerată ca suferind de infertilitate și trebuie să meargă la medic pentru investigații.

Problemele de fertilitate pot să apară atât la femei, cât și la bărbați, de aceea ele trebuie să fie rezolvate în cuplu. Ambii parteneri trebuie să ceară ajutorul unui medic, să facă analize și să urmeze tratamente de specialitate, în funcție de concluzia investigațiilor și de recomandările doctorului.

Infertilitatea poate să apară și la persoane care sunt, altfel, sănătoase, fără afecțiuni medicale, iar în acest caz cauza problemei este mai dificil de identificat. Cel mai des, cauza infertilității este legată de vârsta prea înaintată a partenerilor și de stilul lor de viață. Stresul, fumatul, sedentarismul, alimentația dezechilibrată, oboseala sau obezitatea sunt factori care pot reduce semnificativ șansele unui cuplu de a concepe un copil.

Fertilitatea la femei

Fiecare femeie se naște cu o anumită rezervă ovariană, adică are în ovare un număr fix de ovocite, care diferă de la o persoană la alta, dar care nu poate să crească. Astfel, la naștere, o fetiță are aproximativ 600.000-800.000 de foliculi ovarieni. Din aceștia, după pubertate, în fiecare lună, vor fi recrutați în jur de 20 de foliculi din ovare și doar unul va ajunge la maturitate și va produce ovulația, eliberând un ovocit (ovul) care poate fi fecundat. Ceilalți vor dispărea.

Prin urmare, este evident de ce rezerva ovariană a unei femei scade odată cu înaintarea în vârstă. Acesta este un fenomen natural și nu poate fi împiedicat, singura soluție pentru a „opri timpul” este recoltarea și criogenarea ovulelor. Medicii estimează că pentru o femeie sănătoasă fertilitatea optimă este în jurul vârstei de 25 de ani, după aceea șansele ei de a rămâne însărcinată scad tot mai mult.

bebelus

Fertilitatea la femei după 35 de ani

După vârsta de 30 de ani, riscul unor probleme de fertilitate este mai mare, mai ales dacă femeia este fumătoare și are un stil de viață dezechilibrat. Din acest moment începe procesul fiziologic de îmbătrânire a ovarelor, care diferă de la o persoană la alta. Astfel, unele femei pot obține și duce o sarcină fără probleme, pe cale naturală, chiar și la 45 de ani, în timp ce altele sunt nevoite să facă tratamente de fertilitate la doar 30 de ani.

De aceea, nu este bine ca o femeie să amâne prea mult momentul conceperii. Dacă a împlinit deja 35 de ani și nu a obținut o sarcină după 6 luni de încercări, este cazul să meargă cât mai repede la medic. Pentru femeile care încă nu își doresc un copil, dar ar vrea să devină mame pe viitor, este foarte important să-și facă investigații de specialitate, ca să afle care este rezerva lor ovariană la acel moment.

Cauzele infertilității la femei

În cazul femeilor, există mai multe afecțiuni care pot duce la infertilitate, după cum explică și specialiștii de la prestigioasa Mayo Clinic. De aceea, durează de obicei destul de mult până când medicul va putea pune un diagnostic clar și va afla care este problema. Sunt necesare foarte multe analize de sânge, ecografii și diferite alte investigații. Iată care sunt principalele cauze ale infertilității la femei:

Tulburări de ovulație

Este o problemă foarte des întâlnită, care afectează 1 din 4 cupluri care se confruntă cu infertilitatea. În aceste situații, femeia are ovulație neregulată sau chiar deloc, prin urmare ovarele ei nu eliberează un ovul sănătos în fiecare lună. Aceste tulburări pot să apară din mai multe cauze:

  • Sindromul ovarelor polichistice: tulburare provocată de un dezechilibru hormonal.
  • Disfuncția hipotalamusului: această glandă nu mai produce în cantitate suficientă doi hormoni esențiali pentru ovulație (LH și FSH).
  • Problema poate să apară din cauza stresului sau a greutății corporale anormale.
  • Insuficiență ovariană prematură (poate fi genetică sau provocată de chimioterapie).
  • Afecțiuni ale glandei pituitare: glanda pituitară (hipofiza) produce prea multă prolactină, hormon care scade nivelul de estrogen necesar obținerii unei sarcini.

femeie insarcinata

Afecțiuni ale trompelor uterine

Buna funcționare a trompelor uterine este esențială pentru sarcină. Prin ele, spermatozoizii ajung la ovulul eliberat și îl fecundează și tot prin ele va circula ovulul fecundat, pentru a se implanta în uter. Dacă aceste trompe sunt blocate sau afectate în alt fel, sarcina nu poate să apară. Afecțiunile trompelor uterine pot fi provocate de:

  • Boala inflamatorie pelvină: infecție a uterului și trompelor provocată de gonoree, chlamydia sau alte boli cu transmitere sexuală.
  • Operații la nivelul pelvisului sau o sarcină anterioară extrauterină.

Endometrioza

Aceasta este o afecțiune care se manifestă prin creșterea anormală a mucoasei uterine în afara uterului. Prezența acestui țesut și intervențiile pentru eliminarea lui pot afecta trompele uterine.

Afecțiuni ale uterului și colului uterin

Anumite anomalii ale uterului sau colului pot reduce șansele apariției unei sarcini sau pot crește riscul unui avort spontan:

  • Polipi uterini sau tumori benigne ale uterului, inclusiv fibrom uterin
  • Formă anormală a uterului (malformație congenitală)
  • Stenoză de col uterin (îngustarea colului uterin).

Infertilitate inexplicabilă

Uneori, chiar și după multe analize și investigații de specialitate, nu poate fi descoperită o cauză clară a infertilității. Este posibil ca problema să apară prin combinarea mai multor factori de risc minori, dar prezenți la ambii parteneri.

Tratament pentru infertilitate la femei

În funcție de cauza care produce infertilitatea (stabilită de medic în urma investigațiilor făcute), partenerii vor urma tratamentul recomandat. Acesta poate începe, la recomandarea medicului, cu administrarea unor suplimente alimentare pentru stimularea fertilității, care conțin acid folic, seleniu și acizi grași Omega-3, esențiali pentru sănătatea sistemului reproducător. Aceste alimente destinate unor scopuri medicale speciale sunt concepute special pentru femei și pentru bărbați, deoarece nevoile lor sunt diferite.

femeie tinand un copil in brate

Însă dacă acest tratament nu are efect, atunci medicul poate recomanda alte soluții:

  • Medicamente pentru stimularea ovulației (în cazul în care infertilitatea este provocată de tulburări de ovulație).
  • Operații (clasice sau laparoscopice): dacă infertilitatea este dată de afecțiuni la nivelul uterului sau trompelor uterine.
  • Reproducere umană asistată (poate fi inseminare artificială sau fertilizare in vitro).

Perioada de ovulație

Ovulația este momentul în care ovarul eliberează un ovul, în timpul ciclului menstrual. Ovulul este eliberat dintr-o anumită parte a unui ovar, numită folicul ovarian. Acest ovul (sau ovocit) este eliberat numai atunci când ajunge la maturitate. El se va deplasa prin trompa uterină, unde poate fi fertilizat. Apoi, dacă este fecundat de un spermatozoid, va ajunge în uter, unde va se implanta în peretele uterin. Dacă nu este fecundat, atunci își va continua drumul spre uter și va fi eliminat din corp prin menstruație.

Procesul de ovulație este controlat de hipotalamus, care stimulează producția de hormoni LH și FSH. O femeie care vrea să rămână însărcinată trebuie să știe când are loc ovulația, pentru a-și putea planifica contactul sexual. În această perioadă ea este mai fertilă și șansele de a concepe sunt mult mai mari. Prin urmare, nu trebuie să facă sex cu prezervativ în timpul ovulației.

Semnele și simptomele ovulației

Există anumite semne care indică momentul ovulației. Acestea sunt:

  • Mucusul cervical devine mai abundent, datorită producției crescute de estrogen. Totodată, creșterea producției de mucus cervical poate fi semn de sarcină.
  • Temperatura corpului crește puțin, datorită producției de progesteron.
  • Poate fi resimțită o ușoară durere la nivelul pelvisului.
  • Creșterea nivelului de LH în urină (poate fi detectată cu ajutorul unui test de ovulație).

Cât durează ovulația

Ciclul menstrual al unei femei variază de obicei între 28 și 32 de zile. Prima zi a ciclului este prima zi de menstruație (sângerare). Ovulația (eliberarea ovulului) are loc cu aproximativ 12-16 zile înainte de data la care ar trebui să înceapă următoarea menstruație.

Perioada ovulației este de numai 12-48 de ore, dar zilele fertile ale unei femei sunt mai multe: între 7 și 10 zile pe durata unui ciclu menstrual. Asta deoarece spermatozoizii supraviețuiesc până la 5 zile în interiorul corpului femeii. La rândul său, ovulul eliberat va trăi aproximativ 48 de ore. Astfel, pentru a crește șansele apariției unei sarcini, contactul sexual trebuie să aibă loc cu o zi sau două înainte de ovulație.

Cum calculezi perioada fertilă

Există diferite aplicații și calendare care pot fi folosite pentru a calcula mai ușor perioada fertilă. Acestea sunt însă de ajutor dacă femeia are un ciclu regulat, cuprins între 28 și 32 de zile. În cazul unui ciclu neregulat, femeia poate rămâne însărcinată, dar îi va fi mult mai greu să calculeze corect perioada fertilă.

Iată un exemplu de calcul, valabil pentru un ciclu cu durata de 28 de zile:

  • Ovulația are loc în ziua 14
  • Prima perioadă nefertilă: primele 8 zile ale ciclului (zilele de sângerare, plus încă 4-5 zile)
  • Perioada fertilă: zilele 9-20 ale ciclului
  • A doua perioadă nefertilă: după ziua 21 a ciclului și până la următoarea menstruație.

Prin urmare, la câte zile după menstruație poți rămâne însărcinată? Răspunsul este simplu: dacă ai un ciclu de 28 de zile, poți rămâne însărcinată începând cu ziua 9 a ciclului și până în ziua 20. Asta înseamnă după aproximativ 5-6 zile de la terminarea menstruației (dacă sângerarea durează 3-4 zile).

În concluzie, dacă vrei să concepi trebuie să fii atentă la semnele ovulației, să știi cât durează ovulația și în ce zile poți să rămâi însărcinată. Dacă vei face sex cu doar câteva zile înainte de menstruație, șansele tale sunt destul de mici, pentru că nu poți rămâne însărcinată în perioada nefertilă.

Poți rămâne însărcinată în ultima zi de ciclu numai dacă ai un ciclu neregulat și ovulația următoare va avea loc mult mai devreme decât ar fi normal. De asemenea, șansele să poți rămâne însărcinată în timpul menstruației sunt foarte mici: se poate întâmpla numai în cazul unor dereglări hormonale, dacă ovulația are loc mai devreme, după aproximativ 5-7 zile.

Stimularea ovulației pe cale naturală

Înainte de a recurge la tratamente medicamentoase, femeile pot încerca metode naturale pentru stimularea ovulației și a fertilității. Astfel, stilul de viață este foarte important, iar viitoarea mămică trebuie să ia anumite măsuri pentru a se proteja:

  • Să se odihnească suficient și să evite stresul
  • Să aibă o dietă sănătoasă, bogată în fructe și legume, alimente care conțin mulți nutrienți
  • Să facă mișcare
  • Să consume alimente destinate unor scopuri medicale speciale, concepute pentru femeile care vor să rămână însărcinate.

Când poți rămâne însărcinată?

Aceasta este întrebarea la care ne-am străduit să răspundem în paragrafele anterioare. Ca să rămâi însărcinată trebuie să ai contact sexual neprotejat în perioada fertilă (zilele 9-20 ale ciclului menstrual). Există însă multe situații speciale cu care se pot confrunta femeile care își doresc un copil, de aceea prezentăm în continuare câteva întrebări frecvente și răspunsurile la fiecare.

Poți rămâne însărcinată dacă alăptezi?

Răspunsul este DA, însă numai în anumite condiții. În mod normal, în timpul alăptării corpul femeii produce prolactină, un hormon care inhibă secreția de estrogeni, care sunt esențiali pentru ovulație. Astfel apare amenoreea de lactație, adică în perioada în care alăptezi nu vei avea menstruație și astfel nu vei putea rămână însărcinată. Însă acest fenomen apare numai dacă îți alăptezi copilul exclusiv la sân și foarte des (la fiecare 4-6 ore). Cu cât bebelușul suge mai mult, cu atât va fi stimulată secreția de prolactină.
Dacă încă alăptezi, dar îți dorești să rămâi din nou însărcinată, poți să reduci frecvența alăptării și să-i oferi copilului, în completare, alte alimente, dacă are deja 6 luni și poate începe diversificarea. Astfel, poți continua să-ți alăptezi copilul, dar secreția de prolactină o să scadă și va apărea din nou menstruația, semn că poți rămână din nou gravidă.

Poți rămâne însărcinată la menopauză?

Cu siguranță NU, cel puțin nu pe cale naturală. Dacă ai ajuns deja la menopauză și nu mai ai deloc menstruație, poți avea copii doar prin fertilizare in vitro și urmând un tratament medicamentos destul de agresiv, pentru ca uterul tău să poată duce la capăt o sarcină.

În schimb, dacă menstruația apare o dată la câteva luni, atunci înseamnă că nu ai intrat încă la menopauză și poți rămâne însărcinată și pe cale naturală, deși șansele sunt foarte mici. Este posibil ca ciclurile tale să fie deja fără ovulație, chiar dacă sângerarea are loc o dată la câteva luni.

Poți rămâne însărcinată dacă ai ciclu neregulat?

DA, poți rămâne, însă este mai complicat să planifici sarcina. Dacă ești sănătoasă și ai ovulație, dar e imposibil să estimezi când va avea loc aceasta, ai o singură soluție: contacte sexuale neprotejate, la fiecare 2-3 zile sau chiar mai des. În acest fel, cu siguranță unul dintre contacte va avea loc și în perioada ta fertilă, chiar dacă nu poți afla care este acest interval. Condiția este însă ca analizele tale să fie bune și sistemul reproducător să funcționeze corect. Din fericire, ciclul neregulat nu înseamnă infertilitate.

Exista riscuri pentru sarcină în cazul infecției cu noul coronavirus?

Iată o întrebare pe care și-o pun în această perioadă multe femei însărcinate sau care doresc să obțină o sarcină cât mai curând. În acest moment nu există informații suficiente pentru a stabili un risc crescut pentru gravidă sau copil în cazul infecției cu noul coronavirus. Potrivit informațiilor existente în prezent, gravidele diagnosticate cu COVID-19 nu au transmis virusul la făt, iar coronavirusului nu a fost descoperit nici în lichidul amniotic și nici în laptele matern. Există însă riscul de transmitere a infecției la bebeluș după naștere, în urma contactului cu mama bolnavă, dacă nu se iau măsuri speciale de protecție.

Potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA (CDC), nu există dovezi privind un risc crescut de complicații în cazul infecției COVID-19. Însă orice femeie însărcinată este mai predispusă la infecții respiratorii (inclusiv cu noul coronavirus), din cauza modificărilor fiziologice și imunologice care apar în mod natural din timpul sarcinii. De aceea, dacă ești însărcinată în această perioadă, protejează-te purtând mănuși și mască atunci când ieși din casă, spală-te bine pe mâini și evită contactul cu persoanele bolnave.

Fertilitatea la bărbați

O treime dintre cazurile de infertilitate au drept cauză afecțiuni de care suferă bărbatul. Fertilitatea bărbaților presupune producerea și eliminarea corectă a unei cantități suficiente de spermă. Spermatozoizii, micile celule reproducătoare masculine, se află în spermă și vor călători din vaginul femeii până în uter și apoi în trompele uterine, pentru a fecunda ovulul. Pentru ca acest lucru să se întâmple, spermatozoizii trebuie să aibă o anumită calitate, pentru a putea supraviețui în corpul femeii și pentru a ajunge la destinație.

Infertilitatea masculină se manifestă prin producția unei cantități insuficiente de spermă, un comportament anormal al spermatozoizilor sau blocaje care afectează ejacularea. Trebuie reținut însă că aceste probleme de fertilitate nu au neapărat legătură cu disfuncțiile sexuale. Infertilitatea unui bărbat poate fi afectată în cazul unor boli, traumatisme sau ca urmare a unui stil de viață dezechilibrat.

Fertilitatea la bărbați în funcție de vârstă

Este adevărat că vârsta este un factor mai puțin important în cazul bărbaților, dar cei care își doresc un copil trebuie să știe că, pe măsură ce îmbătrânesc, calitatea spermatozoizilor scade.

Prin urmare, putem observa un declin al fertilității și în cazul lor, dar este greu de stabilit un moment în care un bărbat devine infertil din cauza vârstei (în condițiile în care nu suferă de alte afecțiuni). Vârsta ideală pentru ca un bărbat să devină tată este până în 40 de ani, după aceea crește riscul apariției unor probleme care pot să ducă la infertilitate.

Testul cel mai important pe care trebuie să-l facă un bărbat care își dorește copii este cel care arată calitatea spermei. Acesta calculează numărul de spermatozoizi prezenți în spermă: trebuie să fie peste 39 de milioane la o ejaculare sau peste 15 milioane într-un mililitru de spermă.

barbat tinand un copil in brate

Cauzele infertilității masculine

Cel mai des, infertilitatea la bărbați apare ca urmare a unor afecțiuni medicale. Iată care sunt cele mai frecvente:

  • Varicocelul (inflamarea venelor de la nivelul unui testicul)
  • Infecții produse de boli cu transmitere sexuală, care afectează testiculele
  • Ejaculare retrogradă (sperma ajunge în vezica urinară în loc să iasă prin penis)
  • Boală autoimună (care distruge spermatozoizii)
  • Tumori canceroase sau benigne la nivelul organelor genitale
  • Anomalii ale ductelor care transportă sperma (acestea pot fi blocate din cauza unor infecții sau diferite boli)
  • Boli genetice cromozomiale
  • Boala celiacă (intoleranță la gluten)
  • Tratamente cu anumite medicamente (chimioterapie, steroizi, medicamente pentru ulcer)
  • Operații la nivelul organelor genitale.

Există însă și cauze care țin de stilul de viață, iar acestea sunt mult mai ușor de controlat, astfel încât șansele de a crește fertilitatea sunt mai mari. Bărbații trebuie să evite anumite obiceiuri care pot duce, în timp, la infertilitate:

  • Fumatul
  • Consumul de alcool
  • Stresul
  • Consumul de steroizi (micșorează testiculele și scade cantitatea de spermă produsă)
  • Obezitatea
  • Expunerea la temperaturi foarte înalte
  • Expunerea la substanțe toxice sau radiații, la poluare.

Remedii pentru infertilitate la bărbați

În funcție de cauza infertilității masculine, care va fi stabilită în urma unor investigații amănunțite (analize de sânge, probe de spermă, ecografii etc.), medicul va recomanda tratamentul potrivit. Acesta poate cuprinde:

  • Operații: în caz de varicocel.
  • Antibiotice: pentru tratarea infecțiilor.
  • Tratament hormonal: în cazul în care infertilitatea apare ca urmare a unor dezechilibre hormonale.
  • Recoltarea de spermă: se poate face natural sau prin proceduri speciale, chirurgicale. Ulterior, sperma recoltată va fi folosită pentru inseminarea artificială a partenerei sau pentru fertilizare in vitro.

Din păcate, nu întotdeauna tratamentele pentru infertilitate masculină au efectul dorit. În cazurile grave, când nu există altă soluție, cuplul care își dorește copii poate folosi spermă de la un donator. De asemenea, există și donatoarea de ovocite, această soluție fiind singura posibilitate pentru femeile care nu mai au ovule viabile.

Prin urmare, uneori este necesară fertilizarea in vitro, folosindu-se material genetic (ovule și spermatozoizi) de la donatori. Chiar dacă niciun cuplu nu își dorește să ajungă în această situație, procedura este singura variantă prin care femeile infertile pot deveni mame.

Referințe:

  1. Mayo Clinic Staff, July 27, 2019 – Female infertility, available at www.mayoclinic.org
  2. Asociația pentru reproducere umană din România, 18 Iunie 2018 – Primul studiu de analiză a problemelor de infertilitate din România, available at www.arur.ro
  3. Urology Care Foundation – What is Male Infertility?, available at www.urologyhealth.org
  4. Yvette Brazier, medically reviewed by Debra Rose Wilson, Ph.D., MSN, R.N., IBCLC, AHN-BC, CHT on January 4, 2018 — Infertility in men and women, available at www.medicalnewstoday.com
  5. National Center for Immunization and Respiratory Diseases (NCIRD), Division of Viral Diseases – If You Are Pregnant, Breastfeeding, or Caring for Young Children/Protect yourself and your family from COVID-19 reviewed on May 4, 2020, available at https://www.cdc.gov/
  6. American Society for Reproductive Medicine – Age and Fertility (booklet), available at www.reproductivefacts.org
  7. Seng H Liew, Quynh-Nhu Nguyen, Andreas Strasser, Jock K Findlay, Karla J Hutt – The ovarian reserve is depleted during puberty in a hormonally driven process dependent on the pro-apoptotic protein BMF, (2017 Aug 3), available at https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  8. Ashley Marcin, medically reviewed by Holly Ernst, PA-C (on July 20, 2018) – What Is Ovulation? 16 Things to Know About Your Menstrual Cycle, available at www.healthline.com
  9. WHO – WHO laboratory manual for the Examination and processing of human semen (FIFTH EDITION), available at apps.who.int
  10. FIGO (30th March 2020) – Safe Motherhood and COVID-19, available at www.figo.org
  11. Kelly Bonyata, BS, IBCLC (March 17, 2018) – Breastfeeding and Fertility, available at www.kellymom.com