Tot ce trebuie să știi despre testul de sarcină

test de sarcina

Istoria testului de sarcină este cel puțin impresionantă. Dacă până nu demult puteai afla că ești însărcinată doar dacă menstruația întârzia să apară și dura chiar și câteva ore până ca rezultatul unui test de sarcină să apară, acum lucrurile sunt mult mai simple de atât. În zilele noastre, poți ști dacă ești sau nu gravidă imediat ce embrionul se fixează în uter. Secretul pentru rapiditatea rezultatului stă în faptul că toate testele de sarcină măsoară nivelurile urinare ale gonadotropinei corionice, un hormon produs de placentă. Acesta ajunge în sânge și, mai apoi, în urină, la câteva ore după implantarea embrionului.

Ți-am pregătit în acest material tot ce ar trebui să știi despre testul de sarcină, de la momentul ideal în care îl poți face, până la cum poți obține rezultate exacte ale acestuia.

CUPRINS

Când se face un test de sarcină?

Cum se face un test de sarcină?

Cât de precise sunt testele de sarcină?

Tipuri de teste de sarcină

Cât costă un test de sarcină?

Poți obține un test de sarcină negativ chiar dacă ești însărcinată?

Ce ar trebui să fac dacă rezultatul testului de sarcină este pozitiv?

Când se face un test de sarcină?

Ideal este să aștepți până să faci testul de sarcină aproximativ 21 zile de la fertilizare. Această perioadă va permite hormonului gonadotropinei corionice să ajungă la un nivel suficient de mare, cât să poată fi detectat în urină. Așa cum am precizat și mai sus, producția propriu-zisă a acestui hormon începe imediat după ce embrionul reușește să se fixeze de uter, ceea ce înseamnă după o perioadă de șase până la 12 zile după fertilizare. În funcție de modelul de test de sarcină pentru care optezi, dacă nivelul hormonului gonadotropinei corionice este suficient de ridicat în urină, acesta va indica un semn pozitiv (plus), o linie roz suplimentară, una albastră sau un DA mare. 

Chiar dacă entuziasmul poate fi mare în așteptarea unui bebeluș, îți recomandăm să nu faci testul de sarcină mai devreme de perioada menționată anterior. Chiar dacă testele de sarcină sunt astăzi mai precise decât erau în urmă cu câțiva ani, poți obține un rezultat fals negativ dacă nivelul hormonului gonadotropinei corionice din urină este mult prea scăzut. De exemplu, la șapte zile după ovulație, chiar dacă spermatozoizii au întâlnit ovulul, e posibil ca testul pe care îl faci să indice faptul că nu ești însărcinată. Astfel, la descurajarea primită se adaugă și bani cheltuiți de pomană.

Cum se face un test de sarcină?

Toate instrucțiunile referitoare la utilizarea unui test de sarcină sunt prezente în prospectul fiecărui produs în parte. Urmează-le întocmai, iar rezultatul va fi unul exact. Totuși, există și anumite lucruri pe care le poți face pentru a îmbunătăți precizia acestuia, printre care se numără și: 

  • nu bea prea multă apă înainte de a face testul de sarcină, pentru că o cantitate mare de lichide poate determina diluarea hormonului gonadotropinei corionice din urină
  • nu folosi un test de sarcină expirat, care e posibil să aibă un rezultat incert.

Cât de precise sunt testele de sarcină?

Probabil te întrebi cât de exacte sunt testele de sarcină. Deși mai toți producătorii de teste de sarcină susțin faptul că acestea sunt până la 99% precise, totul depinde de momentul și modul în care alegi să faci un test de acest tip. Experții susțin că testele de sarcină sunt, mai degrabă, variabile în ceea ce privește acuratețea lor, deși un rezultat pozitiv nu va fi niciodată unul eronat. 

Iată care ar putea fi factorii care ar putea determina exactitatea rezultatului unui test de sarcină:

  • momentul în care alegi să faci testul de sarcină – unele teste pot fi foarte precise chiar și mai devreme de atât, dar ideal este să aștepți până în momentul în care ar trebui să înceapă menstruația. Aceea este ziua în care organismul ar produce suficienți hormoni, care ar duce la un rezultat mai clar.
  • concentrația urinei – majoritatea instrucțiunilor testelor de sarcină de pe piață vor recomanda efectuarea testării imediat după trezire, la prima urinare, tocmai pentru că atunci hormonul gonadotropinei corionice este mai concentrat.

Tipuri de teste de sarcină

Deși vei întâlni mai multe mărci de teste de sarcină, cu variante de rezultate diferite (un plus, două linii roz sau un mesaj scris), toate funcționează la fel. Hormonul de sarcină este detectat în urină, imediat ce embrionul reușește să se prindă de pereții uterului.

Cât costă un test de sarcină?

Prețul unui test de sarcină depinde de tipul acestuia, dar și de marca despre care vorbim. Nu există un preț exact pentru un test de sarcină, însă costul unuia este foarte accesibil, indiferent dacă îl comanzi de pe internet sau îl cumperi dintr-o farmacie ori un supermarket.

Poți obține un test de sarcină negativ chiar dacă ești însărcinată?

Da, poți obține un test de sarcină negativ atunci când ești însărcinată, care poartă numele de fals negativ. Acesta poate fi obținut fie pentru că ai făcut testul prea devreme, fie pentru că nu ai urmat instrucțiunile oferite pe prospectul produsului sau testul era expirat. Un fals pozitiv s-ar putea întâmpla dacă ați avut o pierdere a sarcinii la scurt timp după oul fertilizat atașat la mucoasa uterină (sarcină biochimică) sau dacă faceți un test de sarcină prea curând după ce ați luat un medicament pentru fertilitate care conține HCG. O sarcină ectopică, menopauză sau probleme cu ovarele dvs. pot contribui, de asemenea, la rezultatele înșelătoare ale testelor. (Sursa)

Ce ar trebui să fac dacă rezultatul testului de sarcină este pozitiv?

Atunci când ai obținut rezultatul unui test de sarcină, iar acesta este unul pozitiv, îți recomandăm să ajungi cât de curând și la medic, pentru confirmarea sarcinii printr-un test de sânge. Nivelul hormonului gonadotropinei corionice va fi mult mai clar identificat, așadar prezența sarcinii va fi stabilită cu o precizie de 100%. Iar dacă specialistul îți confirmă sarcina, nu ne rămâne decât să te felicităm!

Dacă nu ai reușit să rămâi însărcinată până acum, dar îți dorești un copil cât mai curând, află totul despre fertilitate, perioada fertilă, ovulație și când poți rămâne însărcinată, dar și cum te poate ajuta PROfertil female, un aliment destinat unor scopuri medicale speciale.

____________________________________________________________________________

REFERINȚE

1. https://history.nih.gov/display/history/Pregnancy+Test+Timeline

2. https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/pregnancy-test/

3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18457603/

4. https://www.nhs.uk/common-health-questions/pregnancy/how-accurate-are-home-pregnancy-tests/

5. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/getting-pregnant/in-depth/home-pregnancy-tests/art-20047940