Sindromul ovarelor polichistice (SOP): variante de tratament

Sindromul ovarelor polichistice (SOP) este o tulburare hormonală care duce de obicei la infertilitate și are simptome foarte neplăcute.

Această dereglare hormonală se manifestă prin producerea unei cantități prea mari de hormoni masculini. De aceea, femeile afectate nu mai au menstruație regulată și suferă de acnee și pilozitate excesivă pe față și pe corp.

Cauza exactă pentru dezvoltarea SOP este necunoscută. Dacă problema și nu este tratată la timp, poate duce, pe termen lung, la complicații grave, cum este diabetul sau bolile de inimă.

Însă o diagnosticare timpurie, urmarea tratamentului recomandat de medicul specialist, precum și pierderea în greutate, pot contribui la reducerea acestor riscuri.

Ce este sindromul ovarelor polichistice?

SOP nu este o boală In sine, ci un sindrom, adică o serie de simptome care afectează ovarele și ovulația. Cele trei manifestări specifice sunt: chisturi ovariene, menstruații neregulate și un nivel foarte ridicat de hormoni masculini.

Acest sindrom poate afecta femeile de varstă fertilă, prin urmare este Intalnit la paciente cu varste Intre 15 și 44 de ani. Procentul celor afectate nu este clar cunoscut, pentru că, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Adelaide, Australia, pană la 70% dintre femeile care suferă de această tulburare hormonală nu sunt diagnosticate.

In acest simptom, la nivelul ovarelor apar mai multe multe săculețe mici, pline cu lichid, numite chisturi, de aici și denumirea de „ovare polichistice”. Aceste chisturi sunt de fapt foliculi care conțin ovule imature, care nu mai pot ajunge la maturitate pentru a declanșa ovulația.

In lipsa ovulației, este afectată balanța hormonală: nivelul de estrogen și de progesteron este mai mic decat ar fi normal, iar nivelul de hormoni androgeni (masculini) este prea mare. Din această cauză este afectat ciclul menstrual, iar femeile care suferă de SOP au de obicei mai puține menstruații.

Cauzele sindromului ovarelor polichistice

Cauza exactă a declanșării acestui sindrom nu este cunoscută deocamdată. Știm sigur că nu are legătură cu stilul de viață modern, pentru că această afecțiune a fost descrisă pentru prima dată In anul 1721, de către medicul Antonio Vallisneri.

Sindromul în sine, însă, a fost definit mult mai târziu, pe baza observațiilor realizate de Irving F. Stein, Sr. și Michael L. Leventhal. (de altfel, SOP mai este cunoscut și sub denumirea de “Sindromul Stein-Leventhal), în anul 1935. [4]

Cei doi au putut observa corelația dintre un cumul de simptome, precum amenoreea, hirsutismul și obezitatea, la femeile ale căror ovare erau afectate de multiple chisturi și îngroșare fibrotică.

In timp, medicii au identificat mai mulți factori de risc, care pot duce la apariția acestei dereglări hormonale:

 • Factori ereditari, genetici: afecțiunea este deseori Intalnită la mai multe femei din aceeași familie, iar medicii cred că există mai multe gene care sunt responsabile de apariția tulburării hormonale.
 • Rezistența la insulină: studiile au demonstrat că aproape 70% dintre femeile diagnosticate cu SOP suferă și de rezistență la insulină. Insulina este hormonul produs In pancreas, care permite celulelor să utilizeze zahărul, sursa de energie primară a organismului. Dacă celulele tale devin rezistente la acțiunea insulinei, atunci nivelul glicemiei poate crește și corpul tău ar putea produce o cantitate mai mare de insulină. Excesul de insulină poate crește producția de hormoni masculini, provocand dificultăți ale ovulației. Atunci cand celulele nu pot folosi eficace insulina, pancreasul secretă o cantitate mai mare, pentru a putea scădea glicemia, iar insulina In exces stimulează ovarele să producă mai mulți hormoni masculini. De multe ori, rezistența la insulină este Intalnită la femeile care suferă și de obezitate.
 • Inflamație ușoară: la multe femei care suferă de SOP a fost descoperită o inflamație ușoară. Această stare poate determina ovarele să secrete prea mulți hormoni masculini, care, In timp, pot duce la afectarea sistemului cardiovascular.
 • Obezitatea: simptomele SOP sunt mult mai intense la femeile care suferă de obezitate. De asemenea, greutatea corporală excesivă este un factor de risc important, deoarece este asociată de obicei cu o inflamație ușoară și rezistența la insulină.

Simptomele sindromului ovarelor polichistice

Unele femei observă simptomele afecțiunii Incă de la pubertate, In timp ce altele sunt diagnosticate abia mai tarziu, cand fac mai multe investigații detaliate pentru a descoperi cauza infertilității.

SOP are mai multe simptome, iar pentru stabilirea unui diagnostic este necesar să se regăsească cel puțin 3 din această listă:

 • Menstruații neregulate: unele femei cu SOP au doar 8 menstruații pe an, din cauza lipsei ovulației.
 • Sangerări abundente la menstruație: din cauză că endometrul se Ingroașă timp de mai multe luni, In absența menstruației, atunci cand aceasta se produce In cele din urmă, poate fi mai abundentă decat este normal.
 • Pilozitate excesivă de corp și pe față: peste 70% dintre femeile cu SOP suferă de hirsutism (păr In exces care crește pe burtă, pe spate și piept).
 • Acnee: hormonii masculini determină o Ingrășare a tenului, astfel Incat apar coșuri In special pe față, dar pot să apară și pe piept sau pe spate.
 • Ingrășare: aproape 80% dintre femeile cu SOP sunt obeze sau supraponderale.
 • Căderea părului: părul din creștetul capului devine mai rar și cade foarte mult.
 • Dureri de cap.

Cand ar trebui să apelezi la medic?

Dacă observi mai multe dintre aceste simptome, ar fi bine să mergi la medic pentru control și analize. De obicei durează destul de mult pană la punerea unui diagnostic, de aceea nu este bine să amani vizita la ginecolog. In lipsa unui tratament adecvat, simptomele se pot agrava, iar acest lucru Iți poate afecta viața socială și poate duce la depresie. De asemenea, dacă această afecțiune nu este tratată, pot să apară mai multe complicații grave.

Complicațiile date de sindromul ovarelor polichistice

Dincolo de simptomele foarte neplăcute ale SOP, nivelul prea mare de hormoni masculini poate să-ți afecteze grav sănătatea. Deseori apar anumite complicații, In lipsa tratamentului potrivit:

 • Infertilitate: SOP este una dintre cele mai frecvente cauze de infertilitate, pentru că femeile care suferă de această tulburare nu au ovulație. Aproximativ 70-80% dintre femeile cu SOP au probleme de fertilitate. Prin urmare, foarte rar femeile care suferă de ovare polichistice pot obține o sarcină In mod natural. Ele pot rămane Insă Insărcinate In urma unui tratament pentru stimularea ovulației. Scăderea în greutate și reducerea nivelului de zahăr din sânge contribuie la îmbunătățirea șanselor pentru o sarcină sănătoasă.
 • Sarcină cu risc: SOP crește riscul apariției unor complicații In timpul sarcinii. Astfel, gravidele care suferă de această afecțiune trebuie să știe că există un risc mai mare de avort spontan, naștere Inainte de termen sau diabet gestațional.
 • Sindrom metabolic: este Intalnit la 80% dintre femeile care suferă de SOP și obezitate. Sindromul se manifestă prin hipertensiune arterială, nivel crescut de colesterol In sange și hiperglicemie. Aceste dereglări cresc foarte mult riscul de diabet, boli cardiace și accident vascular cerebral.
 • Apnee In somn: riscul este de 5 până la 10 ori mai mare la femeile cu SOP care sunt și supraponderale.
 • Steatohepatita nonalcoolică: inflamație severă a ficatului, cauzată de acumularea grăsimilor la nivelul acestuia.
 • Cancer de endometru: femeile cu ovare polichistice nu au menstruație In fiecare lună, de aceea endometrul este mai gros, iar asta crește riscul de cancer.
 • Depresie: simptomele neplăcute și tulburările hormonale pot duce In timp la depresie și la anxietate.

Diagnosticarea sindromului ovarelor polichistice

Medicul ginecolog este cel care poate diagnostica SOP. Pentru asta, va recurge la mai multe investigații. In primul rand va discuta cu tine despre simptome, apoi va face o consultație ginecologică. Vor fi necesare Insă și alte proceduri:

 • Ecografia vaginală: Il va ajuta pe medic să vadă care este starea uterului, ovarelor și endometrului și dacă există mici chisturi pe ovare. Un transductor (dispozitiv asemănător unei baghete), este plasat în vagin. Acesta emite unde sonore, convertite în imagini ce apar pe ecranul computerului din fața specialistului.
 • Analizele de sange: medicul Iți va cere să faci analize hormonale. Acestea sunt necesare pentru ca specialistul să poată exclude posibilele cauze ale anomaliilor menstruale, sau excesul de androgeni, cu simptome similare POS, dar va verifica și nivelul glicemiei, colesterolului și trigliceridelor.
 • Examinare pelvină, realizata vizual si prin palpare, pentru ca medicul sa identifice posibile mase, excrescențe sau alte anomalii localizate la nivelul organelor de reproducere.

Simptomele sindromului ovarelor polichistice

Unele femei observă simptomele afecțiunii Incă de la pubertate, In timp ce altele sunt diagnosticate abia mai tarziu, cand fac mai multe investigații detaliate pentru a descoperi cauza infertilității.

SOP are mai multe simptome, iar pentru stabilirea unui diagnostic este necesar să se regăsească cel puțin 3 din această listă:

 • Menstruații neregulate: unele femei cu SOP au doar 8 menstruații pe an, din cauza lipsei ovulației.
 • Sangerări abundente la menstruație: din cauză că endometrul se Ingroașă timp de mai multe luni, In absența menstruației, atunci cand aceasta se produce In cele din urmă, poate fi mai abundentă decat este normal.
 • Pilozitate excesivă de corp și pe față: peste 70% dintre femeile cu SOP suferă de hirsutism (păr In exces care crește pe burtă, pe spate și piept).
 • Acnee: hormonii masculini determină o Ingrășare a tenului, astfel Incat apar coșuri In special pe față, dar pot să apară și pe piept sau pe spate.
 • Ingrășare: aproape 80% dintre femeile cu SOP sunt obeze sau supraponderale.
 • Căderea părului: părul din creștetul capului devine mai rar și cade foarte mult.
 • Dureri de cap.

Cand ar trebui să apelezi la medic?

Dacă observi mai multe dintre aceste simptome, ar fi bine să mergi la medic pentru control și analize. De obicei durează destul de mult pană la punerea unui diagnostic, de aceea nu este bine să amani vizita la ginecolog. In lipsa unui tratament adecvat, simptomele se pot agrava, iar acest lucru Iți poate afecta viața socială și poate duce la depresie. De asemenea, dacă această afecțiune nu este tratată, pot să apară mai multe complicații grave.

Complicațiile date de sindromul ovarelor polichistice

Dincolo de simptomele foarte neplăcute ale SOP, nivelul prea mare de hormoni masculini poate să-ți afecteze grav sănătatea. Deseori apar anumite complicații, In lipsa tratamentului potrivit:

 • Infertilitate: SOP este una dintre cele mai frecvente cauze de infertilitate, pentru că femeile care suferă de această tulburare nu au ovulație. Aproximativ 70-80% dintre femeile cu SOP au probleme de fertilitate. Prin urmare, foarte rar femeile care suferă de ovare polichistice pot obține o sarcină In mod natural. Ele pot rămane Insă Insărcinate In urma unui tratament pentru stimularea ovulației.
 • Sarcină cu risc: SOP crește riscul apariției unor complicații In timpul sarcinii. Astfel, gravidele care suferă de această afecțiune trebuie să știe că există un risc mai mare de avort spontan, naștere Inainte de termen sau diabet gestațional.
 • Sindrom metabolic: este Intalnit la 80% dintre femeile care suferă de SOP și obezitate. Sindromul se manifestă prin hipertensiune arterială, nivel crescut de colesterol In sange și hiperglicemie. Aceste dereglări cresc foarte mult riscul de diabet, boli cardiace și accident vascular cerebral.
 • Apnee In somn: riscul este mai mare la femeile cu SOP care sunt și supraponderale.
 • Cancer de endometru: femeile cu ovare polichistice nu au menstruație In fiecare lună, de aceea endometrul este mai gros, iar asta crește riscul de cancer.
 • Depresie: simptomele neplăcute și tulburările hormonale pot duce In timp la depresie și la anxietate.

Diagnosticarea sindromului ovarelor polichistice

Medicul ginecolog este cel care poate diagnostica SOP. Pentru asta, va recurge la mai multe investigații. In primul rand va discuta cu tine despre simptome, apoi va face o consultație ginecologică. Vor fi necesare Insă și alte proceduri:

 • Ecografia vaginală: Il va ajuta pe medic să vadă care este starea uterului, ovarelor și endometrului și dacă există mici chisturi pe ovare.
 • Analizele de sange: medicul Iți va cere să faci analize hormonale, dar va verifica și nivelul glicemiei, colesterolului și trigliceridelor.

Tratament pentru sindromul ovarelor polichistice

Tratament medicamentos

Cel mai utilizat tratament folosit In cazul SOP Il reprezintă pastilele contraceptive. Acestea conțin estrogen și progesteron, care pot regla menstruația și reduce simptomele neplăcute ale afecțiunii, precum pilozitatea corporală, acneea și sangerările abundente.

Un alt tratament folosit este cel pe bază de progesteron, care se administrează timp de 10-14 zile pe lună. De asemenea, pot fi folosite tratamente utilizate de obicei pentru a stimula fertilitatea, mai precis ovulația. Acestea sunt:

 • Clomifen
 • Letrozole
 • Gonadotropine.

Uneori este prescris și un medicament utilizat In caz de diabet – Metformina. Acesta controlează nivelul insulinei din organism.

Intervenția chirurgicală

Dacă alte tratamente nu funcționează, chirurgia poate fi o soluție pentru a îmbunătăți fertilitatea. Forajul laparoscopic ovarian (diatermia ovariană) pentru SOP presupune realizarea unor găuri minuscule în ovare, cu ajutorul unui laser sau al unui ac subțire preîncălzit, pentru a se restabili ovulația normală

Schimbarea stilului de viata

Un tratament adecvat sindromului ovarelor polichistice, include și schimbarea stilului de viață. Prin urmare, dacă suferi de această afecțiune, va trebui să urmezi o dietă echilibrată și să faci mișcare. Dacă ești supraponderală, pierderea In greutate va fi de mare ajutor. Simptomele vor fi ameliorate, te vei simți mai bine, tratamentul va avea un efect mai rapid și vei reduce riscul apariției complicațiilor.

Mai multe studii au arătat că 30 de minute de exerciții fizice, la o intensitate moderată și pentru cel puțin 3 zile pe săptămână, pot contribui la pierderea greutății, în cazul femeilor diagnosticate cu sindromul ovarelor polichistice. [2]

De asemenea, pierderea în greutate prin efort fizic poate contribui atât la îmbunătățirea ovulației, cât și a nivelului de insulină din organism.

Astfel, medicul Iți va recomanda probabil o dietă pe bază de legume, fructe și cereale integrale, care au un indice glicemic scăzut. Urmand această recomandare, vei observa o ameliorare a simptomelor SOP, dar și o scădere a glicemiei, tensiunii arteriale și colesterolului.

Cum te poate ajuta PROfertil?

Femeile care suferă de sindromul ovarelor polichistice au nevoie de micronutrienți specifici, din cauza dezechilibrului hormonal și tulburărilor legate de metabolismul lipidic și glucidic. De aceea, dacă ai fost diagnosticată cu SOP, medicul tău Iți poate recomanda să folosești un aliment destinat unor scopuri medicale speciale.

Formula unică și combinația specifică de substante nutritive individuale, conținute in PROfertil female (acid folic, seleniu, coenzima Q10, vitamina E, catechine din extract de ceai verde, acid glicirizic din extract din rădăcină de lemn dulce și acizi grași Omega-3) se bazează pe rezultatele relevante ale studiilor științifice și pe recomandările actuale ale societății medicale referitoare la utilizarea acestor substanțe nutritive specifice pentru regimul dietetic în cazul SOP la femei.

Acest aliment destinat unor scopuri medicale speciale trebuie administrat In timp ce Incerci să rămai Insărcinată și pană la debutul sarcinii dorite.

In concluzie, dacă ai simptome care pot fi provocate de sindromul ovarelor polichistice, mergi cat mai repede la medicul ginecolog pentru stabilirea un diagnostic corect. Nu trebuie să amani acest moment, mai ales dacă Iți dorești să rămai Insărcinată, pentru că tratamentul trebuie administrat din timp.

Referințe:

1. John C. Marshall, MD, Ph.D and Andrea Dunaif, MD, 2013 Jan 1 – All Women With PCOS Should Be Treated For Insulin Resistance, disponibil la www.ncbi.nlm.nih.gov

2. S. Speca, C. Napolitano and G. Tagliaferri, published online 2007, Oct 22 – The pathogenetic enigma of polycystic ovary syndrome, disponibil la www.ncbi.nlm.nih.gov

3. March WA, Moore VM, Willson KJ, Phillips DI, Norman RJ, Davies MJ, Epub 2009 Nov 12 – The prevalence of polycystic ovary syndrome in a community sample assessed under contrasting diagnostic criteria, disponibil la www.ncbi.nlm.nih.gov

4. Stephanie Watson, medically reviewed by Debra Sullivan, PhD, MSN, RN, CNE, COI on November 1, 2018 – Polycystic Ovary Syndrome (PCOS): Symptoms, Causes, and Treatment, disponibil la www.healthline.com

5. Mayo Clinic Staff – Polycystic ovary syndrome (PCOS), disponibil la www.mayoclinic.org