Ovulația: ce este, când se produce, cum se calculează
Ovulația apare atunci când ovarul eliberează un ovul matur. La naștere, femeia are un număr limitat de ovule, care se reduce odată cu trecerea timpului, spre deosebire de bărbat, care continuă să producă spermatozoizi pe tot parcursul vieții sale. De la câteva milioane de ovule cu care o femeie se poate naște, numărul acestora începe să scadă treptat, ajungând la vârsta pubertății la doar 300.000. În toată perioada fertilă, adică începând cu prima menstruație și până la instalarea menopauzei, ovarele unei femei vor elibera numai trei sute de ovule mature, restul fiind consumate prin atrezie. Acesta este un proces biologic degenerativ care se instalează indiferent dacă femeia folosește metode contraceptive orale, rămâne însărcinată sau face un tratament pentru infertilitate. Fumatul este factorul care accelerează atrezia ovulelor și poate determina instalarea precoce a menopauzei sau chiar infertilitatea.După vârsta de 30 de ani, o femeie va avea la dispoziție doar 12% din rezerva ovariană cu care aceasta s-a născut. Totuși, acest procent aparent diminuat nu reduce șansele de a avea o sarcină, pentru că după această vârstă probabilitatea de a rămâne însărcinată rămâne una ridicată.
Ce este ovulația?
Când se produce ovulația?
Cum se calculează ziua ovulației?
Când știi că ești la ovulație?
Ce este ovulația?
Ovulația este un proces natural al sistemului reproducător feminin care apare atunci când un ovul ajuns la maturitate, este eliberat din ovar. Ovulul urmează să fie împins în jos, pe trompa uterină, către uter, fiind pregătit oricând pentru a fi fecundat în cazul contactului cu un spermatozoid. Aproximativ în fiecare lună, un ovul va ajunge la stadiul de maturitate și va fi eliberat de către unul dintre ovare, alternativ. Simultan cu eliberarea ovulului, pereții uterului se vor căptuși cu mucoasă uterină, în eventualitatea în care va avea loc fecundarea ovulului. Dacă nu nu s-a produs concepția, mucoasa uterină va fi eliminată în timpul menstruației.
Iată și alte aspecte interesante pe care ar trebui să le știi despre procesul ovulației:
➔ Un ovul poate trăi 12-24 de ore de la momentul în care părăsește ovarul.
➔ În mod normal, la fiecare ovulație este eliberat un ovul, însă pot exista și excepții.
➔ Ovulația poate fi afectată de stres sau de prezența anumitor boli în organism.
➔ Unele femei pot sângera în timpul ovulației
➔ Implantarea unui ovul fertilizat pe pereții uterului are loc, în mod normal, la 6-12 zile de la ovulație.
➔ Menstruația poate apărea chiar dacă ovulația nu a avut loc.
➔ Unele femei pot experimenta un disconfort în timpul ovulației, numită popular „durere de mijloc”.➔ Dacă ovulul nu ajunge să fie fecundat, acesta este absorbit de mucoasa uterină.
Când se produce ovulația?
Ciclul menstrual al unei femei poate fi calculat din prima zi a perioadei menstruale până în prima zi a următoarei menstruații. În medie, ciclul menstrual al unei femei durează între 23-35 de zile, însă unele femei pot avea cicluri menstruale mult mai scurte sau mult mai lungi. Ovulația se poate calcula numărând până la 12-16 zile înainte de următorul ciclu menstrual, însă aceasta nu este neapărat o regulă universal valabilă. Majoritatea femeilor ovulează la un moment dat între ziua 11 și ziua 21 a ciclului menstrual, ceea ce poartă numele de perioadă fertilă. Șansele de a avea o sarcină cresc dacă în această perioadă au loc unul sau mai multe acte sexuale neprotejate.
Ovulația poate fi împărțită în două etape:
Prima etapă a ovulației, care poartă numele de fază foliculară, începe în prima zi a ultimei menstruații și continuă până în prima zi de ovulație propriu-zisă. Această primă fază poate diferi foarte mult pentru fiecare femeie în parte și poate dura între 10 și 14 zile.
A doua etapă a ciclului se numește faza luteală și durează din prima zi de ovulație până în prima zi a următoarei menstruații. Faza luteală are o cronologie mai precisă și de obicei este de numai 12-16 zile din ziua ovulației.
Ovulația poate apărea în diferite momente în timpul unui ciclu menstrual și poate apărea într-o zi diferită în fiecare lună.
Cum se calculează ziua ovulației?
Dacă ai un ciclu menstrual regulat, calcularea zilelor în care ești fertilă se poate face mai ușor. Metoda calendarului este cea mai populară dintre toate, însă nu este recomandată în cazul în care nu îți dorești o sarcină, fiind o variantă care nu oferă siguranță în ceea ce privește contracepția. Metoda calendarului poate fi, însă, de folos în cazul cuplurilor care își doresc un copil, însă doar cu condiția ca femeia să aibă cicluri menstruale regulate, pentru o acuratețe sporită. Metoda se bazează pe anumite date, precum:
➔ Dacă femeia are cicluri regulate, care durează 28 de zile, ovulația ar trebui să se producă în a 14-a zi după prima zi de menstruație.
➔ Dacă femeia are cicluri regulate, care durează 32 de zile, ovulația ar trebui să aibă loc în ziua a 18-a după prima zi de menstruație.
➔ Odată ce ovulația s-a produs, spermatozoizii au la dispoziție maximum 24 de ore pentru a fecunda ovulul matur.
În cazul unui ciclu menstrual neregulat, stabilirea perioadei de ovulație poate fi făcută mult mai greu, însă acest lucru nu va rămâne imposibil de realizat. Iată și alte metode de identificare a perioadei de ovulație.
Când știi că ești la ovulație?
Deși sunt foarte subtile, semnele ovulației pot fi identificate și altfel decât prin metoda calendarului, șansele de a rămâne însărcinată sau, din contra, de a evita o sarcină, dacă folosești o metodă contraceptivă, fiind mult mai mari. Iată ce alte metode mai poți folosi pentru a afla cu exactitate când ești la ovulație.
Măsurarea temperaturii bazale a corpului
În fiecare dimineață, înainte de a coborî din pat, îți poți măsura temperatura pentru a determina dacă perioada ovulației a început sau nu. În urma eliberării unui ovul, ca urmare a secreției de progesteron, temperatura corpului tău va crește cu aproximativ 0,5 grade Celsius. Totuși, metoda se poate dovedi eficientă în cazul în care îți dorești o sarcină doar dacă actul sexual va avea loc în următoarele 24 de ore, pentru că ovulația s-a produs deja, adică ovulul a fost eliberat din ovar și împins către trompele uterine.
Utilizarea unui predicator de ovulație
Dacă ai ciclul menstrual regulat, poți folosi una dintre cele mai populare metode de identificare a momentului ovulației, și anume predicatorul de ovulație. Dispozitivul, care funcționează asemănător unui test de sarcină, va anunța o creștere a concentrației hormonului luteinizant în urină, care poate apărea cu 16-32 de ore înainte de momentul propriu-zis al ovulației.
Examinarea mucusului cervical
Aspectul mucusului cervical îți poate spune în care stadiu al ciclului te afli. La câteva zile după menstruație, acesta poate fi mai dens, în vreme ce în perioada fertilă acesta va fi asemănător texturii de albuș de ou, adică mai puțin opac și mai lucios.
Urmărirea semnelor fizice
Corpul tău are parte de câteva modificări atunci când trece prin perioada de ovulație. Deși relativ subtil, acestea pot fi percepute, dacă înveți să „citești” semnalele pe care organismul ți le poate da. De exemplu, unele femei pot simți o crampă abdominala ascuțită la nivelul abdomenului inferior atunci când ovulează. Explicația stă în faptul că peritoneul, o membrană situată la nivelul pelvisului, ajunge să se irite din cauza lichidului eliminat odată cu eliminarea ovulului.
Dacă îți dorești să rămâi însărcinată, e necesar să determini cât mai precis momentul în care ești la ovulație, pentru a identifica exact perioada fertilă. Medicul tău poate monitoriza zilele în care șansele de a rămâne însărcinată sunt mai ridicate, în urma unor analize hormonale și a ecografiei. Între timp, administrarea PROfertil female te poate ajuta să îți reglezi ciclul menstrual și te poate pregăti fizic pentru sarcină[ILD2] .
PROfertil® female este un aliment destinat unor scopuri medicale speciale. A se utiliza sub supraveghere medicală. Vă rugăm să consultaţi medicul înainte de prima administrare sau în cazul modificării instrucţiunilor de utilizare recomandate. Aliment incomplet nutritional, nu este adecvat utilizării ca singura sursă de alimentație.
Surse și referinte
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9688387/