Care sunt optiunile de tratament pentru infertilitate?
Șansele de reușită depind în mare măsură de condițiile personale – cum ar fi tipul de tulburare a fertilității, cât timp cuplul a fost fără copii și vârsta femeii și a bărbatului. Aspectele psihologice și problema numărului de tratamente pe care cuplul este pregătit să le suporte joacă, de asemenea, un rol important în succes. Tratamentele se desfășoară sub forma unui plan etapizat, care depinde de problemele individuale ale cuplului ce dorește să aibă un copil. Profertil masculin și feminin pot oferi sprijin la fiecare dintre aceste etape de tratament și pot aduce, printre alte beneficii, o „reducere a etapelor”.
Analiza materialului seminal
Analiza cea mai simplă și mai rapidă care determină calitatea materialului seminal, este analiza materialului seminal (spermograma). Aacest test este recomandat ca prim pas.
Monitorizarea ciclului menstrual
Scopul este de a determina cât mai precis momentul ovulației și de a identifica perioada fertilă a femeii. Zilele fertile sunt monitorizate îndeaproape folosind ecografia și analizele hormonale, iar medicul poate determina numărul, dimensiunea și maturitatea foliculilor. Între timp, PROfertil female ajută la reglarea ciclului menstrual și pregătește optim organismul femeii pentru concepție și sarcină.
Terapie medicamentoasă (terapie hormonală):
Hormonii pot contribui la reglarea ciclului menstrual, dar și la stimularea ovarelor pentru a produce ovocite. Totuși, hormonii au în general efecte secundare diferite sau pot duce la hiperstimulare.
Inseminare artificială
Chiar și cu inseminarea artificială, cu cât sunt mai bune calitatea ovocitului și a spermei, cu atât sunt mai mari șansele de reușită. După cum s-a dovedit în 5 studii, PROfertil pentru bărbați îmbunătățește calitatea spermei și ajută la creșterea integrității ADN-ului spermatozoizilor(33,34,35,36,37). În acest mod, poate contribui semnificativ la creșterea șanselor unei inseminări artificiale de succes. PROfertil female îmbunătățește considerabil calitatea embrionilor, sporind astfel șansele unei sarcini viabile (29).
Înseminarea artificială presupune că medicul injectează lichid seminal concentrat purificat în uter, vagin, cervix sau trompe uterine. Această metodă este luată în considerare dacă calitatea spermei este puțin afectată sau dacă cervixul este atât de îngustat (datorită infecției sau inflamației) încât spermatozoizii au dificultăți în a ajunge în uter. Uneori este necesar ca ovarele să fie stimulate cu hormoni înainte de inseminare (38).
În această tehnică, ovulul este fecundat în afara corpului. Se recurge la FIV în situația în care ovulele nu pot ajunge în uter, deoarece trompele uterine sunt obstruate de aderențe formate în urma unui proces inflamator cronic. FIV poate fi utilizată, de asemenea, dacă femeia are proliferări intrauterine (miom uterin), anticorpi împotriva celulelor spermatice sau chiar și în situația în care medicul nu a găsit nici o cauză pentru infertilitate.
Prin tehnica de injectare intracitoplasmică a spermatozoizilor (ICSI), spermatozoizii sunt injectați direct în ovocit. ICSI este o tehnică luată în considerare atunci când spermatozoizii nu pot fertiliza ovulul nici în corpul femeii, nici într-un tub de testare, iar femeia nu rămâne însărcinată în ciuda tratamentului de FIV. Așa-numitul „factor masculin” este criteriul pentru care ICSI trebuie în cele din urmă să fie utilizată în loc de FIV.