Menstruația și ciclul menstrual: simptome, de ce se oprește, calendar menstrual
Ciclul menstrual spune multe despre sănătatea ta. Mai știi la ce vârstă ai avut prima menstruație? Dar când ai experimentat-o pe ultima și cât a durat? Dacă nu ai fost atentă niciodată la detaliile legate de menstruație și ciclul menstrual, poate că acum ar putea fi cel mai bun moment să faci asta. Urmărirea ciclurilor menstruale te poate ajuta să rămâi însărcinată mai curând sau, din contra, să eviți o sarcină, în funcție de ceea ce îți dorești, prin determinarea perioadei de ovulație, dar și cum să identifici modificările importante ale corpului tău, care se vor răsfrânge asupra ciclului tău menstrual. Despre aceste detalii, dar și despre multe altele, vom discuta în acest material. Iată ce informații despre menstruație și ciclu menstrual poți afla din rândurile următoare.
Cum ții un calendar menstrual?
Cum îți poți urmări ciclul menstrual?
Simptome ale ciclului menstrual
Tratament pentru sindromul premenstrual
De ce se oprește ciclul menstrual?
Cum poți preveni lipsa menstruației?
Ce este ciclul menstrual?
Ciclul menstrual reprezintă seria lunară de modificări prin care trece, în mod natural, corpul unei femei. Scopul acestora este de a pregăti organismul pentru o eventuală sarcină. În fiecare lună, în mod alternativ, unul dintre ovare eliberează un ovul. Acest proces poartă numele de ovulație. În paralel, modificările hormonale pregătesc uterul pentru sarcină. Dacă ovulația are loc, iar ovulul nu ajunge să fie fecundat, mucoasa uterului se va desprinde și se va elimina prin vagin, proces care poartă numele de menstruație.
Cum ții un calendar menstrual?
Ciclul menstrual nu este la fel pentru fiecare femeie. Pentru a identifica durata ciclului tău menstrual e nevoie să numeri din prima zi a menstruației până în prima zi a următoarei menstruații. În mod obișnuit, fluxul menstrual poate apărea între 21 și 35 de zile și poate dura între două și șapte zile. Nu e nimic anormal ca în primii ani după prima menstruație ciclurile să fie mai lungi decât în perioada maturității. Pe măsură ce înaintezi în vârstă, ciclurile menstruale vor tinde să se scurteze și să devină mai regulate.
Un ciclu menstrual poate fi regulat, adică are aceeași durată în fiecare lună, sau neregulat, ceea ce înseamnă că durează mai mult sau mai puțin, în funcție de fiecare organism în parte. De asemenea, ciclul menstrual poate fi mai ușor sau mai dificil, mai dureros sau lipsit de durere, ori cu o durată mai mare sau mai mică. Într-un interval larg, „normal” este un termen generalist, pentru că normalitatea o dă fiecare organism în parte. Cu alte cuvinte, cifrele pe care le regăsești în manualele de anatomie nu sunt întocmai cele după care să te ghidezi.
Cel mai indicat este să ceri părerea medicului ginecolog, care îți poate spune exact cât durează ciclul tău menstrual și, eventual, te poate ghida către o metodă contraceptivă, dacă nu îți dorești o sarcină în viitorul apropiat. Altfel, anumite tipuri de contracepție luate „după ureche”, cum ar fi pilulele sau dispozitivele uterine, îți pot deregla ciclul menstrual.
Cum îți poți urmări ciclul menstrual?
Pentru a ști ce este normal pentru tine, îți recomandăm să începi să păstrezi o evidență a ciclului menstrual într-un calendar sau într-o aplicație dedicată. Notează data fiecărui început de menstruație pentru câteva luni la rând. Astfel poți identifica regularitatea menstruațiilor pe care le ai. În plus, poți nota și anumite detalii legate de felul în care decurge o menstruație, cum ar putea fi:
- data de încheiere a menstruației
- fluxul menstrual, eventuale cheaguri de sânge sau sângerări anormale
- dureri
- modificări importante ale dispoziției sau ale comportamentului în timpul menstruației
Simptome ale ciclului menstrual
Cu cinci zile până la două săptămâni înainte de începerea propriu-zisă a menstruației e foarte posibil să experimentezi ceea ce medicii numesc sindrom premenstrual. Acesta nu este altceva decât un cumul de simptome care anunță începutul menstruației. Peste 90% dintre femeile care au menstruație se confruntă cu sindromul premenstrual, unele resimțindu-l mai dur, altele mai diminuat ca intensitate. În cazul în care unul sau mai multe dintre simptomele de mai jos devin mai intense, e indicat să iei legătura cu medicul tău ginecolog.
- Dureri abdominale – Crampele abdominale pot fi resimțite în zilele premergătoare menstruației și pot dura chiar și câteva zile, poate chiar până trece menstruația. Durerile pot varia ca intensitate, de la dureri aproape insesizabile, până la crampe extreme, care te împiedică să participi la activitățile obișnuite ale zilei. De obicei, durerile menstruale sunt localizate la nivelul abdomenului inferior, însă disconfortul poate fi simțit și în partea inferioară a spatelui sau chiar la nivelul coapselor, pentru că durerea radiază. Motivul acestor dureri sunt datorate contracțiilor uterine, care ajută la eliminarea căptușelii interioare a uterului, ce poartă numele de endometru, atunci când nu are loc o sarcină.
- Balonare
- Durere de sâni
- Acnee – Aproximativ jumătate dintre femei au observat o creștere a acneei cu aproximativ o săptămână înainte de începerea menstruației. Erupțiile cutanate apar mai ales pe linia bărbiei și a maxilarului, însă își pot face loc oriunde pe față, în zona umerilor sau pe alte zone ale corpului și se datorează schimbărilor hormonale care au loc înainte de menstruație. Mai exact, testosteronul stimulează producția de sebum, care facilitează apariția coșurilor.
- Constipație
- Diaree
- Sensibilitate la lumină și sunet
- Iritabilitate
- Oboseală – Pe măsură ce menstruația se apropie, nivelurile hormonale vor scădea, ceea de duce la instalarea oboselii profunde. La starea generală de apatie mai contribuie și schimbările dese de dispoziție cauzate tot de fluxul hormonal.
- Modificări ale tiparelor de somn
- Anxietate
- Depresie
- Izbucniri emoționale
Tratament pentru sindromul premenstrual
În funcție de severitatea simptomelor menstruale, medicul tău îți poate indica un tratament adecvat, pentru ca această perioadă să nu fie o povară pentru tine și organismul tău. E bine să știi că anumite probleme de sănătate, așa cum este sindromul colonului iritabil sau endometrioza, pot agrava durerile sau stările proaste pe care le experimentezi în timpul menstruației.
În anumite cazuri, medicul îți poate prescrie un tratament cu pilule contraceptive, care conțin estrogen și progesteron. Acestea vor opri corpul de a ovula în mod natural, oferind niveluri constante de hormoni timp de trei săptămâni. Urmează o săptămână de pastile placebo sau pastile care nu au hormoni. Când iei pastilele placebo, nivelul hormonal scade, astfel încât are loc menstruația.
Desigur, există și câteva sfaturi pe care avem să ți le dăm pentru a reduce cât mai mult sau chiar a elimina anumite simptome menstruale. Iată care sunt acestea:
- Redu aportul de sare, dacă vrei să ameliorezi senzația de balonare.
- Folosește o sticlă de apă fierbinte pentru a ameliora crampele.
- Fă exerciții moderate pentru a îmbunătăți starea de spirit și a reduce durerile abdominale.
- Mănâncă puțin și des, pentru a menține nivelul zahărului din sânge stabil, dacă vrei să nu ai de-a face cu stările de anxietate.
- Meditează sau fă yoga, pentru o stare generală bună.
- Ia suplimente cu calciu, cu recomandarea medicului, pot elimina izbucnirile emoționale.
De ce se oprește ciclul menstrual?
Ciclul menstrual poate fi neregulat, iar motivele pentru care se întâmplă asta sunt diverse. Iată doar câteva dintre ele:
- Sarcina sau alăptarea. O întărziere a menstruației poate fi un semn precoce al sarcinii. Alăptarea întârzie de obicei revenirea menstruației după sarcină.
- Tulburări de alimentație, slăbire extremă sau exerciții fizice excesive. Tulburările de alimentație – cum ar fi anorexia – pierderea extremă în greutate și activitatea fizică crescută pot perturba menstruația.
- Sindromul ovarului polichistic (SOP). Femeile cu această tulburare comună a sistemului endocrin pot avea menstruații neregulate, precum și ovare mărite, care conțin foliculi.
- Insuficiență ovariană prematură. Insuficiența ovariană prematură se referă la pierderea funcției ovariene normale înainte de vârsta de 40 de ani. Femeile care au insuficiență ovariană prematură – cunoscută și sub numele de insuficiență ovariană primară – ar putea avea menstruații neregulate sau ocazionale.
- Fibroamele uterine. Fibroamele uterine sunt creșteri necanceroase ale uterului. Pot provoca perioade menstruale abundente și perioade menstruale prelungite.
Boala inflamatorie pelvină (PID). Această infecție a organelor de reproducere poate provoca sângerări menstruale neregulate.
Cum poți preveni lipsa menstruației?
Pentru unele femei, utilizarea pilulelor contraceptive poate ajuta la reglarea ciclului menstrual. Totuși, e foarte important să nu începi niciun tratament fără să fi consultat un medic specialist înainte. Doar acesta îți poate indica administrarea pilulelor contraceptive, în funcție de nevoile organismului tău. Dacă menstruațiile tale nu sunt regulate și suferi de o tulburare de alimentație, tratarea acestei probleme ar putea ajuta și la reglarea ciclurilor menstruale.
Tot medicul tău îți poate oferi sfaturi avizate și dacă
- Menstruația ta se oprește pentru mai mult de 90 de zile și nu ești însărcinată
- Ciclurile menstruale devin brusc neregulate
- Sângerezi pentru mai mult de șapte zile
- Fluxul menstrual este unul abundent
- Suferi de dureri severe în timpul menstruației
- Menstruația apare mai devreme de 21 de zile sau mai târziu de 35 de zile
- Sângerezi între menstruații.
Dacă îți dorești un copil cât mai curând, află mai multe despre PROfertil female și despre cum te poate ajuta acest produs să devii părinte.
PROfertil® female este un aliment destinat unor scopuri medicale speciale.
A se utiliza sub supraveghere medicală. Vă rugăm să consultaţi medicul înainte de prima administrare sau în cazul modificării instrucţiunilor de utilizare recomandate. Aliment incomplet nutritional, nu este adecvat utilizării ca singura sursă de alimentație.
REFERINȚE
1. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/womens-health/in-depth/menstrual-cycle/art-20047186
2. https://www.healthline.com/health/premenstrual-syndrome
3. https://www.womenshealth.gov/menstrual-cycle/premenstrual-syndrome#13
4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11712049/
https://www.healthline.com/health/irritable-bowel-syndrome
5. https://www.healthline.com/health/birth-control/last-week-of-birth-control-pills#the-basics