Perturbatorii endocrini

Așa-numiții „factori perturbatori ai sistemului endocrin” sunt substanțe exogene (de exemplu pilule contraceptive), a căror structură seamănă cu cea a hormonilor naturali. Prin urmare, aceștia pot interfera cu sistemul endocrin. Aceste substanțe pot avea ca efect dezvoltarea problemelor aparatului reproducător, de ex. apariția infertilității (1).

Substanțele chimice care sunt active hormonal sau substanțe cu o posibilă acțiune hormonală, includ următoarele (2):

  • Bifenili policlorurați (PCB)
  • Bisfenol A: un produs implicat în producția de policarbonat din plastic (PC). PC-ul este folosit ca un plastic special pentru CD-uri, sticle din plastic pentru bebeluși, sere din plastic, căști de motocicletă. etc.
  • Alchilfenoli: produse de degradare a detergenților industriali, aditivi din material plastic (de exemplu în PVC, poliuretan (PU))
  • Ftalați (plastifianți): ambalaje alimentare din folie sau carton din plastic, plastic moale, adezivi în industria ambalajelor
  • BT (tributiltin): o toxină folosită pentru combaterea melcilor, scoicilor și algelor atunci când aderă la nave; stabilizator și catalizator în fabricarea materialelor plastice; antimicrobian în articolele de îmbrăcăminte sport
1) Environmental Protection Agency, HPV Chemical Hazard Data Availability Study, www.epa.gov/HPV/- pubs/general/hazchem.html. Gesichtet November 7, 2008.
2)Source: greenpeace.org