Ghidul metodelor contraceptive și planificarea sarcinii

pastile

 

Pentru prevenirea unei sarcini, se pot folosi o serie de metode contraceptive. Femeia va alege metoda cea mai potrivită pentru ea, ținand cont de o serie de factori precum: varsta, istoricul medical personal și familial, unele tratamente medicamentoase ori vicii precum fumatul.

Metode contraceptive de barieră

Potrivit specialiștilor de la healthline.com, următoarele metode de contracepție de tip barieră sunt eficiente:

Prezervativul extern

Cu o eficiență de pană la 97% (dacă este folosit in mod corect), prezervativul este una dintre cele mai populare metode contraceptive. Asta pentru că se folosește numai la nevoie și este o metodă ieftină și la indemană de prevenire a unei sarcini nedorite. Mai mult decat atat, este una dintre metodele care te protejează, de asemenea, și de bolile cu transmitere sexuală.

Prezervativul intern (feminin)

Prezervativul intern poate fi, de asemenea, folosit pentru a impiedica fecundarea ovulului, precum și pentru reducerea riscului de boli cu transmitere pe cale sexuală.

Potrivit specialiștilor in domeniu, prezervativul intern este eficient in proporție de 95%& cand este folosit corect, insă de obicei rata acestuia de succes este de numai 79% pentru că adesea este utilizat in mod greșit. Statisticile arată că 21 de femei din 100 care folosesc această metodă de contracepție răman insărcinate in decursul unui an.

Diafragma

Diafragma este un dispozitiv contraceptiv reutilizabil, care are forma unui capac și se introduce in vagin inainte de penetrare astfel incat accesul spermatozoizilor către ovul să fie impiedicat. Medicul va recomanda dimensiunile potrivite pentru fiecare femeie.

Buretele contraceptiv

Acesta este un disc din plastic imbibat in substanțe spermicide, care impiedică sperma să ajungă in uter, insă totodată omoară și spermatozoizii care se străduiesc să ajungă la ovul. Dacă este folosită corect, rata de eșec a acestei metode de contracepție nu depășește 9%.

Spermicidele

Acestea sunt substanțe care ucid spermatozoizii și care se regăsesc sub formă de gel, cremă, spumă, supozitor sau tablete. Se introduc in vagin cu cel mult o oră inaintea contactului sexual și se lasă să acționeze 6-8 ore după contact. Acestea se pot folosi pe cont propriu, dar și ca o completare pentru alte metode contraceptive precum diafragma sau prezervativul.

Metode intrauterine de contracepție

Pentru femeile care vor să beneficieze de protecție indelungată impotriva unei sarcini nedorite, se recomandă metodele intrauterine de contracepție:

Sterilet

Dispozitivul intrauterin din cupru, cunoscut mai degrabă sub denumirea de sterilet, are o formă de „T” și este poziționat in uter de către medicul ginecolog. Acesta poate fi folosit pană la 10 ani, fără să necesite inlocuire. Are o rată de eșec de numai 0,8%.

Sistem intrauterin cu levonorgestrelum

Este un dispozitiv in forma literei „T”, care este amplasat in interiorul uterului de către medic. Acesta eliberează o mică doză de progestin in fiecare zi, pentru prevenirea unei sarcini. in funcție de tipul de dispozitiv, trebuie schimbat la fiecare 3-6 ani.

Metode hormonale de contracepție

Metodele hormonale implică folosirea unor hormoni sintetici pentru impiedicarea sarcinii – iată care sunt acestea:

Contraceptive orale combinate

Cunoscute sub denumirea de „anticoncepționale”, acestea conțin hormoni estrogen și progesteron in anumite cantități, astfel incat fecundarea ovulului să nu se petreacă. Se administrează zilnic, numai la recomandarea medicului.

Pilula contraceptivă cu progesteron

Aceasta conține numai progesteron și trebuie, de asemenea, să fie administrată zilnic, la aceeași oră.

Implantul contraceptiv

Este un dispozitiv de forma unei tije, pe care medicul il amplasează la nivel subcutanat, in zona brațului. Conține progesteron pe care il eliberează treptat pe parcursul a 3 ani. Are o& rată de eșec de 0,1%.

Injecția contraceptivă

Aceasta conține o anumită doză de progesteron și trebuie repetată la fiecare 3 luni. Se face la nivel fesier sau in braț de către medic.

Plasturele contraceptiv

Acesta se aplică pe piele, la recomandarea medicului și eliberează zilnic o anumită doză de hormoni care ajung in sange. El trebuie reaplicat la 1-3 săptămani.

Inel vaginal contraceptiv

Acesta se amplasează la nivel vaginal și eliberează estrogen și progesteron in primele 3 săptămani ale lunii, după care este indepărtat in a patra săptămană, cand vine menstruația. Se folosește apoi alt inel vaginal.

Metode contraceptive permanente

Există unele metode contraceptive permanente, care nu pot fi luate in calcul decat in cazul in care partenerii nu mai doresc să conceapă un copil vreodată – este vorba despre „legarea trompelor” (n.r. ligatura trompelor uterine) la femei și vasectomia la bărbați.

Planificarea sarcinii

Odată ce iei decizia de a rămane insărcinată, trebuie să oprești folosirea metodelor contraceptive. Există insă anumite lucruri pe care trebuie să le știi cu privire la recăpătarea fertilității după utilizarea metodelor de contracepție. Vestea bună este, insă, că aceste metode nu au un impact negativ asupra fertilității femeii pe termen lung, efectele acestora fiind doar temporare.

Planificarea sarcinii după metodele contraceptive de tip barieră

in cazul acestora, lucrurile sunt și mai simple. Asta pentru că imediat ce metodele precum prezervativul sau diafragma nu mai sunt folosite, femeia poate rămane insărcinată.

De multe ori, contraceptivele de barieră se folosesc ca metodă temporară după intreruperea folosirii contraceptivelor hormonale, pană in momentul in care femeia este pregătită să rămană insărcinată.

Sarcina după metodele de contracepție hormonale

in cazul anticoncepționalelor combinate, pe bază de estrogen și progesteron, femeia poate avea nevoie de cateva luni inainte de a rămane insărcinată. Potrivit webmd.com,femeile care folosesc asemenea anticoncepționale vor avea, in medie, nevoie de 1 an pentru a iși recăpăta fertilitatea. Sunt și cazuri in care perioada acasta se prelungește pană la 2-4 ani.

Pe de altă parte insă, in cazul administrării pilulelor pe bază de progesteron, fără estrogen, lucrurile sunt mai simple, iar sarcina poate să apară și la cateva zile sau săptămani după oprirea administrării pilulei. Asta pentru că progesteronul nu are același impact puternic asupra ovulației, pe care il are estrogenul. Totodată, invelișul uterului se reface destul de rapid, favorizand fecundarea ovulului.

După folosirea dispozitivelor intrauterine, femeia poate rămane insărcinată imediat, insă in general ovulația apare la 1 lună după indepărtarea dispozitivului de tip sterilet, iar sarcina in primele 6-12 luni.

Ovulația femeii apare la 1-3 luni și după oprirea utilizării plasturilor contraceptivi. Același lucru este valabil și in cazul inelului vaginal.

Injecția contraceptivă are efecte mai puternice, de aceea nu se recomandă femeilor care vor să rămană insărcinate imediat după ce renunță la metodele de protecție. Ovulația apare, in medie, la 10 luni după oprirea injecțiilor lunare pe bază de hormoni, insă poate dura chiar mai mult.

Ce e de făcut dacă sarcina nu apare după oprirea metodelor contraceptive

Sarcina după folosirea metodelor contraceptive hormonale poate intarzia să apară, iar in asemenea cazuri este indicat să apelezi la ajutorul medicului. Dacă trece mai bine de un an de cand femeia are contact sexual regulat neprotejat fără să rămană insărcinată, vizita la medicul ginecolog este obligatorie.

Fertilitatea poate fi afectată de metodele de contracepție din mai multe puncte de vedere. in primul rand, pentru a putea rămane insărcinată, femeia trebuie să ovuleze din nou. De asemenea, mucusul cervical trebuie să revină, iar membrana uterină trebuie să se refacă, astfel incat să favorizeze dezvoltarea embrionului.

Alți factori precum varsta, istoricul medical personal (de pildă, sindromul ovarelor polichistice), precum și greutatea pot afecta fertilitatea.

PROfertil& female poate fi administrat pentru favorizarea apariției sarcinii. Acesta a fost dezvoltat pentru regimul dietetic al femeilor care se străduiesc să rămană insărcinate, insă nu reușesc. PROfertil pregătește corpul femeii pentru sarcină, contribuie la reglarea ciclului menstrual, optimizează procesul de maturizare a ovulului și, totodată, imbunătățește considerabil condițiile de implantare.

in paralel cu administrarea PROfertil, partenerii care iși doresc un copil al trebui să adopte un stil de viață sănătos, cu o alimentație echilibrată și sport zilnic. Kilogramele in plus și sedentarismul pot sabota incercările cuplului de a concepe. De asemenea, fumatul și consumul excesiv de alcool sunt obiceiuri cu un impact negativ asupra fertilității.

Referințe:

1. Kassel, G. (2020, August 30). How to Figure Out Which Birth Control Method Is Right for You. Retrieved September 28, 2020, fromhttps://www.healthline.com/health/birth-control/methods

2. Parenthood, P. (n.d.). How effective are internal condoms? Retrieved September 28, 2020, fromhttps://www.plannedparenthood.org/learn/birth-control/internal-condom/how-effective-are-internal-condoms

3. Parenthood, P. (n.d.). What is the Effectiveness of the Birth Control Sponge? Retrieved September 28, 2020, fromhttps://www.plannedparenthood.org/learn/birth-control/birth-control-sponge/how-effective-sponge

4. Contraception. (2020, August 13). Retrieved September 28, 2020, fromhttps://www.cdc.gov/reproductivehealth/contraception/index.html

5. Todd, N. (2019, June 24). Getting Pregnant After You Stop Birth Control. Retrieved September 29, 2020, from https://www.webmd.com/baby/get-pregnant-after-birth-control