Dacă vă doriți să rămâneți însărcinate și nu ați reușit, dar traversați o perioadă stresantă, cele două aspecte ar putea fi relaționate. Dorim să vă venim în ajutor pentru a obține unele clarificări, iar în acest sens vă punem la dispoziție informații despre cum poate afecta stresul fertilitatea femeilor.
- Există o legătură între infertilitate și stres?
- Poate stresul să cauzeze infertilitatea?
- Gestionarea stresului ar putea duce la creșterea fertilității?
- Prin ce metode puteți reduce stresul?
- Cum vă poate sprijini PROfertil® female?
Există o legătură între infertilitate și stres?
Posibila asociere dintre stres și infertilitate este dezbătută de mulți ani de specialiști. Femeile care se confruntă cu infertilitatea înregistrează niveluri crescute de anxietate și depresie, fiind evident că infertilitatea provoacă stres. Ceea ce încă ridică semne de întrebare este însă dacă stresul duce sau nu la infertilitate [1].
Din cauza mai multor factori, este dificil de evaluat impactul pe care stresul îl are asupra fertilității. Printre aceștia se află faptul că persoanele nu își pot măsura cu acuratețe trăirile interioare și nivelul optimismului [1].
Cu toate acestea, cercetările recente au înregistrat eficacitatea intervențiilor de natură psihologică în vederea reducerii stresului, precum și în creșterea semnificativă a procentului sarcinilor [1].
O abordare cognitiv-comportamentală poate fi o cale eficientă de a facilita relaxarea și a spori șansele de a rămâne însărcinată. Este esențial să se realizeze mai multe studii pe acest subiect, deoarece o mulțime de femei care sunt afectate de infertilitate se confruntă și cu stres [1].
Poate stresul să cauzeze infertilitatea?
Este puțin probabil ca infertilitatea să fie cauzată doar de stres. Însă, acesta se află printre factorii care intervin în capacitatea unei femei de a rămâne însărcinată [2].
Cercetările au arătat că femeile care prezintă un istoric din care face parte și depresia sunt de două ori mai predispuse la a se confrunta cu infertilitatea. Studiile realizate asupra femeilor care se supun fertilizării in vitro au arătat că stresul scade rata de a rămâne însărcinate [2].
Gestionarea stresului ar putea duce la creșterea fertilității?
Este posibil ca acest lucru să aibă loc, dar este necesar să se realizeze mai multe studii pentru ca specialiștii să ajungă la concluzii bine documentate. Majoritatea studiilor care au fost realizate până de curând sugerează că programele dedicate infertilității, ce implică și gestionarea stresului, cresc cotele de sarcină în rândul femeilor cu infertilitate. [2].
Un studiu a arătat că 55% dintre femeile implicate în programe ce acționează asupra minții și corpului au fost capabile să rămână însărcinate, comparativ cu 20% dintre femeile care nu au participat la astfel de programe [2].
Prin ce metode puteți reduce stresul?
Există unele metode care ar putea să vă ajute să reduceți stresul. În continuare, vă prezentăm câteva dintre acestea:
- Discutați cu un medic despre ceea ce presupune infertilitatea și adresați-i întrebări despre opțiunile de tratament pe care vi le poate recomanda [2];
- Odihniți-vă suficient de mult;
- Încercați tehnici precum relaxarea progresivă a musculaturii, exerciții de respirație profundă, de meditație și de imaginație, deoarece pot contribui în inducerea stării de relaxare [2];
- Asigurați-vă că faceți anual controlul preventiv;
- Faceți exerciții fizice dacă medicul v-a recomandat acest lucru și a stabilit gradul lor de intensitate;
- Acordați-vă timp pentru recreere [2];
Este important să rețineți că există tratamente pentru infertilitate la care puteți apela, dar este necesar să vă consultați cu un medic înainte, pentru a vă asigura că se potrivesc necesităților voastre.
Cum vă poate sprijini PROfertil® female?
Cu PROfertil® female, aceste obstacole pot fi diminuate și posibilitatea obținerii unei sarcini viabile să fie mult îmbunătățită.
Cu PROfertil® female puteți (3-12):
Reveni la un ciclu menstrual regulat.
Optimiza maturizarea ovulului.
Îmbunătăți condițiile pentru nidare (implantarea ovulului fecundat).
Crea condiții optime pentru sănătatea embrionului chiar înainte de începerea sarcinii.
Cu PROfertil® female, femeile care suferă de sindromul ovarelor polichistice (SOP) pot (13):
Îmbunătăți parametrii biologici ai organismului pentru o concepție reușită.
Să își pregătească organismul la un nivel optim pentru sarcină.
PROfertil® female este un aliment destinat unor scopuri medicale speciale. Vă rugăm să consultaţi medicul înainte de prima administrare sau în cazul modificării instrucţiunilor de utilizare recomandate. Aliment incomplet nutrițional, nu este adecvat utilizării ca singura sursă de alimentație. Pentru informații suplimentare citiți cu atenție prospectul și informațiile de pe ambala
Adoptați un stil de viață echilibrat în care să includeți o alimentație sănătoasă și tehnici de relaxare. Pentru mai multe detalii despre cum vă puteți crește șansele de a rămâne însărcinate, apelați la sfaturile unui medic.
Referințe:
1. Rooney, Kristin L, and Alice D Domar. “The Relationship between Stress and Infertility.” Dialogues in Clinical Neuroscience, Les Laboratoires Servier, Mar. 2018, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6016043/. Accessed 27 April 2022.
2. Fadi Yahya, M.D. “Infertility and Stress.” Mayo Clinic Health System, Mayo Clinic Health System, 18 Sept. 2019, www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/infertility-and-stress. Accessed 27 April 2022.
3. Armanini D et al. Steroids. 2004; 69 (11-12): 763–766.;
4. Duleba AJ et al. Hum Reprod. 2004 Jul;19(7):1519-24.;
5. Nadjarzadeh A et al. Iran J Reprod Med. 2013 Aug; 11(8): 665–672.;
6. Lipovac M. et al., Gynecol Endocrinol. 2022 Feb 11;1-4.
7. El Refaeey A et al. Reprod Biomed Online. 2014 Jul;29(1):119-24.;
8. Shelly WB et al. Fertility and Sterility 2008; Volume 90, S101.;
9. Ben-Meir A et al. Aging Cell. 2015 Oct;14(5):887-95.;
10. Szymanski W, Kazdepka-Zieminska A. Ginekol Pol 2003;74:1392–6.;
11. Kazerooni T et al. Int J Gynecol Obstet. 2008;101:156–160.;
12. McCluskey S et al. Mol Cell Biochem. 1999 Apr;194(1-2):217-25.;
13. Hager M. et al; The impact of a standardized micronutrient supplementation on PCOS-typical parameters: a randomized controlled trial; 2019