Fertilitatea feminină: De ce este important stilul de viață?

Alegerile pe care o femeie le face, vizavi de propriul său stil de viața, pot avea un impact negativ asupra capacității sale de a concepe. Pentru a evita pe cat de mult posibil dezvoltarea unei astfel de legături de cauzalitate, îți recomandăm să iei în calcul recomandările pe care ți le oferim în rândurile de mai jos:


Ce reprezintă fertilitatea feminină?


Fertilitatea feminină reprezintă capacitatea unei femei de a concepe un copil pe cale biologică. Dacă aceasta, în urma contactelor sexuale frecvente și neprotejate, pe o perioadă de cel puțin un an, nu a putut concepe, ar putea exista suficiente motive pentru ca fertilitatea sa să fie analizată, în urma unui control amănunțit la cabinetul medicului specialist


Ce factori pot cauza probleme ce țin de fertilitatea feminină?


Unele probleme medicale pot cauza probleme de fertilitate feminină [1]:

 • Tulburările de ovulatie, cu impact asupra eliberării ovulelor din ovare. Acestea includ și tulburările hormonale, precum sindromul ovarelor polichistice (SOP), hiperprolactinemia și problemele tiroidiene (hipertiroidismul și hipotiroidismul).
 • Anomalii uterine sau cervicale, precum polipii sau fibroamele localizate la nivelul uterului.
 • Endometrioza, afecțiune identificată atunci când țesutul ce acoperă în mod normal uterul, se dezvoltă în afara acestuia.
 • Insuficiența ovariană primară (menopauza timpurie), ce se instalează atunci când ovarele nu mai funcționează, iar menstruația ia sfârșit înainte de vârsta de 40 de ani.
 • Afecțiuni medicale asociate cu absența menstruației, precum diabetul slab controlat, boala celiacă și unele boli autoimune, precum lupusul.

Află mai multe informații despre cum influențează vârsta fertilitatea feminină


Fertilitatea feminină: Recomandări privind stilul de viață


Anumite schimbări la nivelul stilului de viață pot influența capacitatea unei femei de a concepe un copil pe naturală. Iată o serie de recomandări, în acest sens:

Menține o greutate corporală sănătoasă. Supraponderabilitatea sau subponderabilitatea pot inhiba procesul normal al ovulației.

Minimizează riscul de contactare a infecțiilor cu transmitere sexuală. Infecții precum chlamydia sau gonoreea reprezintă o cauză principală a infertilității feminine.

Evită să lucrezi în ture de noapte. Acest program de lucru poate determina un risc mai mare de infertilitate, prin afectarea producției de hormoni. Dacă nu poți evita turele de noapte, încearcă să dormi suficient, atunci când nu lucrezi.

De asemenea, pentru a avea mai mari șanse de concepe un copil pe cale naturală:

Nu fuma. Consumul de tutun este asociat unei fertilități mai reduse. Fumatul poate contribui la îmbătrânirea ovarelor și epuizarea prematură a ovulelor. Dacă ești fumătoare, vorbește cu medicul tău despre variantele prin care poți renunța cât mai ușor la acest obicei.

Limitează cantitatea de alcool. Consumul excesiv de alcool este asociat unui risc mult mai crescut de tulburări ale ovulației. Dacă îți dorești să rămâi însărcinată, ia în calcul renunțarea totală la consumul băuturilor alcoolice. De altfel, se recomandă abstinența față de alcool, atât în etapa de concepere, cât și în timpul sarcinii, deoarece nu s-a putut stabili încă un nivel de alcool sigur pentru dezvoltarea fătului.

Limitează consumul de cofeină. Un consum zilnic sub limita de 200 de miligrame de cofeină nu afectează fertilitatea feminină. Dacă îți dorești să rămâi însărcinată, ia în calcul limitarea consumului la 1-2 căni pe zi.

Atenție la supraefort. Un program de exerciții fizice mult prea intens poate inhiba ovulația și reduce producția de progesteron. Dacă îți dorești să rămâi însărcinată, se recomandă limitarea programului de antrenamente intense la mai puțin de 5 ore pe săptămână.

Evită expunerea la toxine. Factorii poluanți din mediul înconjurător – pesticidele, plumbul, solvenții din formulele soluțiilor de curățare uscată – pot avea un impact negativ asupra fertilității.


De ce PROfertil® female?


PROfertil® female:

 • Poate contribui la reglarea ciclului menstrual.
 • Ajuta la optimizarea maturizarii ovulului.
 • Sustine ovulatia
 • Contribuie la imbunătățirea condițiilor de nidare (implantarea ovulului fecundat).
 • Ofera beneficii pentru mama si copil

De asemenea, dacă suferi de sindromul ovarelor polichistice (SOP), PROfertil® female poate ajuta la:

 • îmbunătățirea parametrilor biologici ai organismului pentru o concepție reușită.
 • pregătirea organismului la un nivel optim pentru sarcină.

Descoperă mai multe informații utile despre ce conține PROfertil® female!


Profertil® female este un aliment destinat unor scopuri medicale speciale.
A se utiliza sub supraveghere medicală. Vă rugăm să consultați medicul înainte de prima administrare sau în cazul modificării instrucțiunilor de utilizare recomandate.
Aliment incomplet nutrițional, nu este adecvat utilizării ca singură sursă de alimentație.

REFERINTE:

 1. “Can Lifestyle Choices Boost My Chance of Getting Pregnant?” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/getting-pregnant/in-depth/female-fertility/art-20045887. Published April 25, 2020. Accessed September 2, 2021.