Ce trebuie să știi despre personalitatea copilului?

Fiecare copil își dezvoltă în timp o personalitate descrisă de caracteristici unice.
Cunoașterea acestora te poate ajuta să înțelegi mult mai bine modul prin care poți aborda relația cu cel mic, pe măsură ce crește, existând chiar și posibilitatea de a rezolva unele probleme comportamentale.

Hiprocrat a identificat 4 tipuri diferite de personalitate pe care o persoană la poate avea: colerică, sangvinică, melancolică și flegmatică. Cel mic poate afișa într-un mod echilibrat trăsături ale celor patru, sau poate exprima o personalitate dominantă.


Cum pot fi descrise cele 4 tipuri de personalitate?


Particularitățile fiecăreia dintre acestea vor fi analizate împreună în cele ce urmează, oferindu-se, totodată, sfaturi inspirate de parenting, de la o situație la alta.

1. Copiii cu personalitate dominant colerică


Puștii din această primă categorie pun pasiune în activitățile de care se simt atrași, vorbesc liber despre subiectele de care sunt interesați, sunt mânați de un puternic spirit de competiție, au determinare și rezonează foarte bine cu spiritul de aventură.

De cele mai multe ori, colericii sunt persoane orientate către atingerea unor obiective bine definite, sunt logici și asociați unei gândiri analitice. Este posibil ca indivizii asociați cu acest tip de personalitate să nu fie foarte sociabili.


2. Copiii cu personalitate dominant sangvinică


Cei mici care aparțin acestei categorii sunt plini de viață, jucăuși, vorbăreți, sociabili și cu o imaginație bogată. De obicei, aceștia par a fi lipsiți de griji, optimiști, dornici de aventură și fără o aparentă adversitate față de riscuri.

De obicei, copiii cu personalitate dominant sangvinică se pot plictisi relativ repede de o anumită activitate, sau de un anumit grup de oameni. De asemenea, există posibilitatea de a fi vizibil afectați de situațiile în care nu există ceva interesant de făcut.

3. Copiii cu personalitate dominant melancolică


Cei din această categorie denotă o gândire profundă, detaliată, sunt respectuoși și ordonați, atenți la detalii și pasionați de respectarea standardelor, așa cum acestea au fost învățate de la părinți.

Copiii melancolici sunt persoane sociabile și își exprimă dorința de a le oferi ajutor celor din jur. De asemenea, puștii cu personalitate dominant melancolică nu sunt dispuși la fel de mult să își asume riscuri, sau să se aventureze pe căi neștiute.

4. Copiii cu personalitate dominant flegmatică


Acest tip de personalitate la copii este descrisă de un comportament orientat în jurul atenției, analizei, controlului și diplomației. Cei care sunt flegmatici au adesea nevoie de relații interpersonale foarte strânse.

Demonstrează că pot fi loiali și evită pe cât de mult stările conflictuale. Copiii cu personalitate dominant flegmatică sunt fericiți atunci când pot face o faptă bună, oferindu-le celor din jur ajutorul lor.


Există tipare comportamentale și în cazul copiilor de vârste foarte mici ?


Experții susțin că există 3 tipare comportamentale chiar și la copiii care abia au învățat să meargă în două picioare:


Comportamentul sociabil-temperat


Aproximativ jumătate din totalul bebelușilor au un astfel de comportament, fiind activi și tolerând orice schimbare din viața lor. Le plac oamenii și situațiile noi, nu se înfurie repede, însă acest lucru nu înseamnă că sunt și ușor de influențat.

Recomandări de parenting:
Părinții trebuie doar să utilizeze bunul simț în relația pe care o formează cu un astfel de copil, însă cu o serie de precizări. Deoarece relația cu un astfel de copil nu implică un nivel de griji sporit, părinții pot ajunge cu ușurință într-o zonă a neglijării. Asigură-te că nu se întâmplă acest lucru, în cazul în care cel mic afișează un astfel de comportament.


Comportamentul timid-ezitant


Aproximativ 15% dintre copiii cu vârste foarte mici prezintă un caracter descris de timiditate. Până la vârsta de 9 luni, mai toți bebelușii le pot zâmbi fără reținere persoanelor pe care le consideră străine, însă cei timizi se vor încrunta sau se vor agăța de corpul părintelui.

Copiii de vârste foarte mici cu acest tip de personalitate nu se simt confortabil nici cu senzația resimțită de purtarea articolelor vestimentare, sau de temperatura dintr-un anumit spațiu. Au nevoie de timp și susținere pentru a realiza un proces de tranziție de la un context la altul.

Recomandări de parenting:
Personalitatea lor este descrisă de o fragilitate aparte, de aceea, copiii mici care sunt timizi, sau prezintă un comportament descris de ezitare, trebuie feriți de critică sau bullying.

Orice formă de respingere din partea unui părinte determină amplificarea caracterului fragil de la baza personalității unui copil cu tendințe de ezitare și timiditate exacerbat. De asemenea, părintele trebuie să acorde suficient timp unui astfel de copil pentru a se adapta la cursul pe cât de imprevizibil, pe atât de firesc al vieții.


Comportamentul energic-impulsiv


Aproximativ unul din zece copii de vârstă foarte mică poate avea un caracter puternic, descris de reacții ce ating minime și maxime. Este activ, nerăbdător, impulsiv și poate lăsa o percepție de sfidare a celor din jur. În cazul unui astfel de copil foarte mic, sensibilitatea poate alterna cu lipsa de empatie.

Recomandări de parenting:
Părinții unor astfel de copii trebuie să îi țină activi pe cei mici, cât mai mult timp posibil în decursul unei zile. Ei debordează de energie, de aceea, aceasta trebuie epuizată într-un mod productiv.

Dacă îți dorești să devii părinte, află că relația cu cel mic va avea de câștigat atunci când vei putea identifica în mod corect personalitatea sa, pe baza tiparelor comportamentale pe care le afișează.

Așa cum ai putut vedea în cele de mai sus, acest lucru îți permite să înțelegi mult mai bine felul de a fi al copilului tau și să poți interveni, atunci când este necesară rezolvarea anumitor probleme comportamentale.

REFERINȚE:

  1. Karthik Kumar, MBBS. “What Are 4 Types of Child Personalities?” MedicineNet, MedicineNet, www.medicinenet.com/what_are_4_types_of__child_personalities/article.htm. Published June 25, 2021. Accessed September 24, 2021
  2. Lore, Diane. “Toddler Personality Types and Effective Parenting.” WebMD, WebMD www.webmd.com/parenting/features/parenting-by-your-toddlers-personality-type#1. Published September 8, 2015. Accessed September 24, 2021