Cauzele infertilitatii feminine legate de stilul de viata
Începând cu vârsta de 35 de ani, fertilitatea începe să scadă considerabil.
Vârsta:
În multe țări există o tendință spre maternitate târzie și familii cu puțini copii. De aceea, nu mai este neobișnuită perioada de 20 de ani de contracepție hormonală înainte de prima sarcină. În aceste condiții o femeie pierde, în medie, 25% din perioada fertilă naturală . Șansele de concepție scad drastic odată cu vârsta. Dacă femeia are vârsta de 35 de ani sau mai mult, probabilitatea unei sarcini viabile este redusă la jumătate (50%) în loc de 90% inițial. În 2014, în Austria, vârsta de reproducere medie la nașterea primului copil a fost de 29 de ani, devenind evident că această vârstă a crescut în mod continuu (1). Statisticile din baza de date „IVF-Fonds„ a Departamentului de Sănătate al Austriei arată că au existat 9.101 de încercări de fertilizare in vitro care au fost efectuate de 6153 de cupluri numai în anul 2015. Comparativ cu anul 2012, aceasta corespunde unei creșteri de 26% a numărului de încercări de fertilizare și de 21% a numărului de cupluri. SOP este încă cea mai frecventă indicație pentru FIV atunci când cauza de infertilitate este legată de patologia feminină, având în acest context 1680 de încercări de fertilizare (40,4%) în 2015, în Austria (2012: 27,1%). (2)
Greutate
Femeile cu greutate normală au cele mai mari șanse de a obtine o sarcină, atâta timp cât au o dietă echilibrată pe termen lung. Femeile diagnosticate cu SOP prezintă adesea o afectare a metabolismului glucidic, creșterea lipidelor din sânge și hipertensiune arterială. Persoanele afectate au risc crescut de afecțiuni cardiovasculare și de sindrom metabolic (3). O greutate ideală nu este singurul factor important. La fel de importantă este alimentația echilibrată și aportul corect cantitativ de micronutrienți și antioxidanți. Astfel se asigură un depozit adecvat de nutrienți necesar pentru dezvoltarea sănătoasă a viitorului copil. Femeile cu sindrom ovarian polichistic au o nevoie crescută pentru anumiți micronutrienți, astfel că managementul special al dietei lor joacă un rol deosebit de important în această situație.
Stresul
Stresul și dorința de a avea un copil nu sunt compatibile, nu numai datorită faptului că scade libidoul, dar și datorită faptului că stresul afectează echilibrul hormonal atât la bărbați, cât și la femei. Dacă o persoană este permanent stresată, se eliberează prea multă prolactină – un hormon care poate avea un efect negativ atât asupra ciclului menstrual feminin, cât și asupra producerii de spermatozoizi. Un studiu din SUA arată că un nivel ridicat al indicatorului de stress, alfa-amilază, este asociat cu o șansă de concepție cu aproape 30% mai mică. (4)
Nicotina
Fumatul afectează fertilitatea femeilor și a bărbaților, precum și evoluția sarcinii și a sănătății copilului nenăscut. În acest sens, este important și faptul că abuzul de nicotină înainte de concepție are efecte negative. În prezent este dovedit că fumatul are un efect negativ sever asupra maturizării ovulelor , precum și asupra calității acestor celule, ceea ce poate duce la avorturi. Un studiu efectuat pe 14.893 de femei a arătat că, pentru a rămâne însărcinate, femeile care au fumat au avut nevoie de aproximativ un an în plus față de femeile nefumătoare. În cazul în care partenerul fumează, concepția este, de asemenea, întârziată în mod semnificativ în comparație cu partenerii nefumători (5). Nicotina afectează negativ calitatea spermatozoizilor.
Alcoolul
Alcoolul este legat de reducerea fertilității și de creșterea riscului de avort spontan. Se presupune că alcoolul are un efect asupra echilibrului hormonal feminin și, prin urmare, poate afecta în mod negativ dezvoltarea foliculului, ovulația și dezvoltarea embrionului (6). Chiar dacă femeia nu consumă alcool, dacă partenerul consumă frecvent alcool, timpul până la concepție poate fi întârziat semnificativ (7).
1) http://www.statistik.at/web_de/statistiken/bevoelkerung/demographische_indikatoren/023572.html2) IVF – Fond (Annual reports 2012, 2015)
3) Carmina E. Metabolic syndrome in polycystic ovary syndrome. Minerva Ginecol. 2006
Apr;58(2):109-14.
4) Lynch et al. Preconception stress increases the risk of infertility: results from a couple-based prospective
cohort study—the LIFE study Human Reproduction, Vol.29, No.5 pp. 1067–1075, 2014
5) Hull M.G. et al.; Fertil Steril 2000; 74: 725-733
6) Gill J. et al.; Alcohol Alcohol 2000; 35: 417-423
7) Hassan et al. Fertil Steril 2004; 81 (2):384 – 392)